Hlavní obsah

„Drby a vymývání mozků.“ Putin odmítl vlastnictví luxusní rezidence

Foto: Profimedia.cz

Palác na mysu Idokopas.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odmítl informaci svého úhlavního kritika Alexeje Navalného, že mu patří luxusní rezidence na pobřeží Černého moře.

Článek

Putin podle médií na videokonferenci prohlásil, že rezidenci v Gelendžiku, o kterou se jedná, nikdy nevlastnil on, ani nikdo z jeho blízkých příbuzných. Řekl, že jsou to drby, jejichž cílem je „vymývat mozky“.

„Nikdy jsem ten film neviděl, protože jsem prostě neměl čas se na tu informaci podívat. Viděl jsem ale výběr videí, který mi přinesli asistenti. A hned chci odpovědět na vaši otázku. Nic z toho, co je tam ukázáno jako můj majetek, mně ani mým blízkým příbuzným nepatří a nikdy nepatřilo. Nikdy!“ citoval mimo jiné list Kommersant z Putinova vůbec prvního vyjádření k této věci.

Fond boje s korupcí opozičního předáka Navalného zveřejnil 19. ledna výsledky svého vyšetřování, z něhož podle fondu vyplývá, že uvedená luxusní rezidence patří Putinovi. Navalnyj na základě vyšetřování týmu tvrdí, že rezidence stála 100 miliard rublů (přibližně 28 miliard korun) a její výstavbu umožnilo promyšlené korupční schéma v Putinově vnitřním okruhu. Financovali ji podle něj prezidentovi blízcí spojenci jako například šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin nebo miliardář Gennadij Timčenko.

Film se stal videem, které v ruské sekci platformy YouTube nejrychleji zvyšovalo počet zhlédnutí. Podle Kommersantu jich k 25. lednu už bylo 86 milionů. Podle listu k tomu přispělo zatčení a vyšetřování Navalného a sobotní protesty, které se v sobotu konaly ve více než stovce ruských měst.

Reklama

Doporučované