Hlavní obsah

Dredatý zázrak české atletiky. Chci se co nejvíc zapsat do historie, říká běžkyně Barbora Malíková

Příbeh jednoho z největších talentů českého sportu Barbory Malíkové.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

 

Reklama

V sedmnácti letech patří mezi největší naděje české atletiky, potažmo celého českého sportu. Ve své věkové kategorii vyhrála Barbora Malíková, co se dalo. Při natáčení pro Televizi Seznam prozradila mimo jiné podrobnosti o svých sportovních začátcích, plánech do budoucna či netradičním účesu.

Článek

Trenérka Jana Gellnerová říká, že takový talent, jakým je Barbora Malíková, se zažije pouze jednou za život. Sedmnáctiletá atletka, která vidí svoji budoucnost spojenou také se studiem na vysoké škole, se specializuje na trať 400 metrů. „Běhání se stalo nedílnou součástí mého života, věnuji se mu osmým rokem a jsem zkrátka buď ve škole, nebo na stadionu,“ říká Barbora Malíková.

Svoji stále ještě začínající kariéru nastartovala v deseti letech v Opavě. „Barča byla tehdy takové zakřiknuté děvčátko, které stálo stydlivě v koutku. Za ta léta se ale vypracovala v cílevědomou sportovkyni,“ míní její trenérka Jana Gellnerová. O jejích slovech vypovídají úspěchy mladé atletky. Malíková se už teď může pochlubit titulem mistryně Evropy i světa do 17 let a k tomu navíc zlatou medailí z letní olympiády mládeže v Buenos Aires.

V jejích letech neměly tak dobré časy ani takové legendy české atletiky jako například Taťána Kocembová Netoličková či Ludmila Formanová. „Potenciál má obrovský a já bych si strašně přála, aby se jí dařilo i v budoucnu a já měla komu fandit,“ doplňuje bývalá světová šampionka na 800 metrů Ludmila Formanová. „Od začátku říkám, že bych se chtěla co nejvíc zapsat do historie, což stále platí,“ dodává Malíková.

Reklama

Doporučované