Hlavní obsah

Lesy jsou plné kůrovcového dřeva, ale cena dřeva přesto roste. Proč?

Foto: Shutterstock/astudio

V poslední době zdražuje řada materiálů včetně dřeva.

Reklama

Cena dřeva jde nahoru. Poptávka po něm je vysoká, ale suroviny je nedostatek. Růst cen materiálu tak ovlivní odběratele od stavařů, nábytkářů až po výrobce toaletního papíru.

Článek

Trend klesající ceny dřeva skončil. Od loňského roku začala opět růst, což ovlivňuje jeho odběratele napříč průmyslem. Zdražování suroviny pociťují výrobci nábytku, stavaři i prodejci toaletního papíru.

Hlavním důvodem zdražování dřeva je jeho nedostatek, který má na svědomí hlavně kůrovec a s ním spojené zvýšení těžby materiálu. Může to znít paradoxně, ale pro řadu výrobců je kůrovcové dřevo z různých důvodů včetně estetických nevhodné. Jenže lesnické firmy musely nasadit veškerou svou techniku na těžbu napadených porostů a na nic jiného jim už nezbývali stroje ani lidé.

Výsledkem této situace pak je, že se na jedné straně hromadilo kůrovcové dřevo, které firmy nechtějí, a z druhé strany se nedostává kmenů, které firmy potřebují – a cena takového dřeva roste. K tomu se však připojuje fakt, že i kůrovcové dřevo už našlo svého kupce a než se české lesy vzpamatují z úderu brouka, uplynou desítky let.

„Výrobci se trápí. Největší problém je, že máme nedostatek materiálu. Firmy nemohou uspokojit zvýšenou poptávku nebo nemají kde nakoupit dostatečné množství dřeva pro svoji výrobu,“ říká Libor Marušík, majitel firmy Marušík Holz. Jeho společnost obchoduje hlavně se stavebním dřevem, ale prodává například i dřevěné obklady, lišty či plovoucí podlahy.

Podle Marušíka jsou jak výrobci, tak odběratelé pod velkým tlakem. „Tlačíme na výrobce, od kterých dřevo odebíráme, ale ti nemají tak velkou kapacitu výroby. Někteří potřeby zákazníků nedokážou uspokojit. Naši zákazníci ale potřebují něco vyrábět nebo budovat, takže jim chceme zajistit materiál i za cenu toho, že bude dražší,“ říká Marušík a doplňuje, že zákazníkům nezbývá jiná možnost než vyšší cenu akceptovat.

I když Marušík růst ceny dřeva předpokládal a připravil se na něj, nestačilo to. „Naplnili jsme sklad zhruba o 200 procent, ale i přes tuhle veškerou snahu se nám nedaří udržet dostatečné skladové množství pro všechny zákazníky,“ říká.

Podle Marušíka ceny dřeva vyskočily nahoru hlavně letos. Například cena stavebního dřeva byla 5000 korun za kubík, nyní je na 7400 až 7600 korunách za kubík. Se zdražováním materiálu ale rostou i ceny výrobků. „U některých výrobků jsme zdražili zhruba o 30 až 40 procent, u některých o 120 až 150 procent,“ popisuje.

Růst cen dřeva ovlivnil i výrobce nábytku. Například společnost Kaplan nábytek nakupuje přímo od majitelů lesů celé kmeny. „Pro náš sortiment je technologickou nutností přirozené vysoušení materiálu po dobu minimálně jednoho roku, takže trvale držíme zásobu na několik let produkce. Do cen našich stolů a židlí se tak v letošním roce promítá loňský růst cen dřeva, ale také růst cen ostatních komponentů a materiálů,“ vysvětluje jednatel společnosti Lukáš Kaplan.

V loňském roce podle něj průměrné nákupní ceny rostly zhruba o šest procent, letos o dalších osm až 12 procent. Zdražování už letos musel přenést na zákazníky. „Zatímco loni jsme byli schopni ceny udržet bez výraznějšího zdražení, v roce letošním jsme museli zdražovat židle zhruba o 10 procent a stoly zhruba o 12 procent,“ uvedl Kaplan.

Jeho firma vyrábí nábytek především z dubového a bukového dřeva. „Za růstem jejich cen nepřímo stojí trvající kůrovcová kalamita, která nutí lesníky k primární těžbě smrkového dřeva, takže jiných dřevin se nedostává,“ potvrzuje Kaplan jeden z důvodů rostoucích cen.

Další důvod je však třeba hledat za hranicemi, dřevo je totiž komodita jako každá jiná a čile se s ní obchoduje. A právě v posledním roce táhne celosvětové ceny nahoru vývoj v USA. Dřevo totiž patří k základním stavebním materiálům a podle agentury Bloomberg nedokážou americké či kanadské pily pokrývat obrovskou poptávku vyvolanou stavebním zaoceánským boomem.

Výsledkem je, že se cena stavebního dřeva v USA během jednoho roku zečtyřnásobila. „Amerika táhne ceny nahoru po celém světě,“ potvrzuje pro Bloomberg Geoff Berwick, který pracuje pro dovozce dřeva Atlantic Forest Products. Dodal, že jeho práce nebyla nikdy jednodušší – zatímco dříve se o ceně vyjednávalo, dnes stavební firmy kupují za každou cenu.

Obrázek pak dokresluje komentář Thomase Mendeho, který pracuje pro americkou pobočku rakouské dřevařské společnosti Binderholz. „Evropští výrobci vždycky hledají ten nejlepší trh. A ten je nyní v USA,“ prohlásil.

Roste i cena nestavebního dřeva

Stavební dřevo nebo dřevo pro výrobu nábytku jsou však jen jedním z oborů, kde cena dřeva roste.

„O naše palety je největší zájem v dosavadní historii společnosti a jsme zvědaví, jaký vývoj přinesou příští měsíce,“ uvedla za výrobce dřevěných palet Klaus Timber Alice Baumruková Kotylová. V jejich případě však cenu šroubují i problémy se zásobováním. „Zdražovali jsme o desítky procent a cenu výrobků je třeba v reakci na situaci na trhu měnit prakticky neustále,“ dodává Baumruková Kotylová.

A nedostatek spojený s komplikacemi při dopravě se začíná projevovat i na pomyslném konci celulózového řetězce – u výrobků typu toaletní papíry nebo papírové ručníky. Tam začaly ceny růst už loni a v trendu pokračují i letos.

„Pozorujeme, že nedostatek suroviny a velká poptávka na trhu po surovině na výrobu recyklovaného papíru a celulózy vede k navýšení cen o pět procent, u některých prodejců až o 10 procent,“ říká Kateřina Balysová, obchodní ředitelka firmy Qualitop, která vyrábí a prodává papírovou hygienu.

V tomto sortimentu se pak do rostoucí ceny propisuje i složitá situace na trhu s plasty, výrazně totiž podražily i obalové fólie, do nichž jsou výrobky zabaleny. Tento materiál podražil o 50 až 70 procent.

Podle Marušíka bude dřevo dál zdražovat. „Všichni výrobci to signalizují. Zatím ještě nevíme, jaká bude situace a kde bude hranice, kterou bude zákazník akceptovat,“ podotýká.

Reklama

Doporučované