Hlavní obsah

Dřevohosticím přispěli lidé na nový zvon, obec koupí nakonec dva

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Téměř 660 tisíc korun již získaly Dřevohostice ve veřejné sbírce na výrobu nového zvonu pro renesanční zvonici. Nahradit má barokní zvon Maria odlitý před 300 lety, který již dosloužil. Vyrobí jej zvonařská dílna z Brodku.

Článek

Transparentní účet městys otevřel v listopadu, přispěli do něj lidé z Dřevohostic, ale i z okolních obcí, Křtomil, Lipové, Radkovy, Turovic či Nahošovic, i samotné obce či spolky. Obec tuto cestu využila poprvé, štědrost dárců její vedení překvapila. „Sám jsem překvapený, že v této dosti těžké době, kdy se rodiny dostávají do finančních problémů, objevily se na účtu tak velké částky. Přispívaly i spolky. Vůbec jsme to nepředpokládali, myslel jsem, že vybereme tak polovinu,“ uvedl starosta Dřevohostic Petr Dostál s tím, že účet bude otevřen do konce dubna.

Nový zvon má nahradit barokní zvon Maria, od jehož odlití letos uplyne 300 let. Bude vážit zhruba 640 kilogramů a jeho výroba v brodecké zvonařské dílně vyjde zhruba na 700.000 korun. Dřevohostice se však díky štědrosti dárců nakonec rozhodly pořídit zvony dva. „Původní zvon tak pořídíme z peněz z finanční sbírky, do které přispívali lidé z Dřevohostic a okolních obcí farnosti, a druhý zvon zakoupíme z finančních prostředků z rozpočtu obce a římskokatolické farnosti. Druhý zvon se bude jmenovat svatý Havel, bude vážit 350 kilogramů a stát bude zhruba 450.000 korun, oba zvony vyrobí v brodecké dílně,“ doplnil starosta.

Tělo zvonu Maria prasklo v roce 1948, přesto se na něj podle starosty ručně zvonilo až do roku 1985, kdy byl pořízen elektropohon. „Zřejmě tím docházelo k jeho ještě většímu narušení, zvon zvonil až do roku 2010 a od té doby už nezvoní. Samotnou zvonici jsme přitom v uplynulých letech včetně interiéru, fasády a střechy krásně opravili, zvon nám však chyběl,“ doplnil starosta.

Zvon Maria bude naladěn v gis a zvon Havel, kterému je zasvěcen i místní kostel, bude v tónině h1. Oba zvony by měly být do renesanční zvonice slavnostně zavěšeny letos 14. srpna.

Reklama

Doporučované