Hlavní obsah

Dřív byly sňatky jen pro bílé, nyní jsou jen pro heterosexuální páry, říká sociolog Sloboda

Rozhovor se Zdeňkem Slobodou na téma manželství stejnopohlavních párů.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

V úterý proběhlo ve Sněmovně pokračování diskuze o tom, zda uzákonit manželství homosexuálů. Jaký má pro homosexuály význam manželství a jak je to s ohrožováním tradiční rodiny, vysvětloval sociolog a člen sdružení PROUD Zdeněk Sloboda.

Článek

„Společnost má velkou setrvačnost, ani ženy nejsou v současné době ve všech oblastech vyrovnané mužům a nemají stejné možnosti jako oni, a to už se řeší třeba přes sto let,“ vysvětluje sociolog Sloboda, proč v 21. století stále budí emoce otázka manželství homosexuálních párů. „Dříve byla potřeba nukleárního manželství, jak jej známe teď, ale společnost se změnila,“ dodává odborník.

„Nejsou důkazy, že by povolení homosexuálních manželství vedlo ke snížení porodnosti,“ vyvrací Sloboda častý argument v diskuzích. Naopak je podle něj pozitivní, že je zde skupina lidí, která stále věří v institut manželství. „Někdo má pocit, že by homosexuální manželství mohlo ohrozit tradiční rodinu, tak to pak šíří mezi ostatní a tím vytváří polaritu.“

Proč nepomůže kompromis v podobě stejných práv bez možnosti manželství jako takového? „Požadavek je na zrovnoprávnění. Rovnoprávnost znamená, že jsme si v právech rovni. To znamená, že nebudete vstupovat do nějakého institutu, který navíc třeba není vůbec v občanském zákoníku,“ vysvětluje Sloboda.

Manželství pro homosexuály navrhlo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů. Kromě Pirátů, TOP 09 a STANu se pro něj vyslovili také poslanci ANO, KSČM a ČSSD. Vyjádření zástupců obou stran i celý rozhovor se Zdeňkem Slobodou můžete zhlédnout ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované