Hlavní obsah

Dřív rámy odhalovaly zbraně, teď rozprašují dezinfekci a měří teplotu

Dezinfekční rámy se vyrojily stejně rychle jako detektory kovů po útocích v New Yorku 11. září 2001.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Obchody a stanicemi MHD v Dubaji se šíří novinka jako ze sci-fi. Speciální brány vyrábějí dezinfekční mlhu, měří teplotu a kontrolují roušku.

Článek

Kovové rámy z galvanizované oceli skutečně připomínají ty, které se objevily po teroristických útocích v New Yorku v září 2001. Tyhle však nekontrolují zbraně - pouze teplotu a nošení obličejové masky pomocí kamer a technologií z Číny, píše magazín Construction Business News Middle East.

Podle dubajské firmy Guard Middle East usmrtí brány 99,9 procenta bakterií a virů. Postará se o ně suchá dezinfekční mlha při průchodu branou, která je ovšem bezpečná i pro dětskou pokožku, dodává list The New York Times.

Co dezinfekční rámy umí?

Změna chování spotřebitelů. Problémy bez měření?

Mezi další vybavení rámů patří samozřejmě také alarm, který spustí v případě, že přístroje odhalí u skenovaného člověka teplotu nad normál.

„Spotřebitelské chování se změní. To samé se stalo po 11. září s bezpečnostními rámy, protiteroristickými opatřeními a tak dále. Teď je to, alespoň pro mě, tak, že pokud před sebou máte dvě osoby, jednu s nožem a druhou s koronavirem, ta druhá je stokrát nebezpečnější než ta první,“ uvádí šéf firmy Husam Zammar.

Objednávky od nemocnic, policie, armády

Firma uvedla, že dezinfekčních bran může vyrábět třicet za den. Zároveň je ale připravená na větší objednávky. Poptávku už má od některých nemocnic, zařízení Červeného půlměsíce, policie i armády. Vhodné mají být ale i právě pro zmíněné obchody, stanice veřejné dopravy, ale i školy, kanceláře, letiště, hotely, restaurace a další.

Výroba a cena.

Pro vládu i zdarma

Cenu společnost nezveřejnila. Stejně jako jsou prý brány ekologické, tak jsou i nízkonákladové. Pro vládní sektor údajně i zdarma - pouze za měsíční provozní poplatek, uvádí server Design Middle East.

„V dalších dvou nebo třech měsících se může stát, že budovy nebo společnosti bez kontroly teploty před jejich vchodem budou mít problémy,“ dodává Zammar.

Momentálně už dezinfekční rámy stojí v nákupní centru Yas Mall v Abú Zabí. Stejné brány už firma nainstalovala i v některých stanicích MHD, stejně jako na centrální autobusové nádraží. Jsou tam ve fázi testování.

Technologie tzv. fogování v Česku

S nápadem na přístroj, který suchou dezinfekční mlhou vyplní celou místnost, přišla také česká firma MOS technik. Procesu se říká fogování a v jejím případě ho obstarává zhruba dva metry vysoké zařízení DesintAir.

Národní referenční laboratoř pro dezinfekci a sterilizaci ze Státního zdravotního ústavu ale podle serveru iRozhlas.cz uvádí, že zatím není ověřený žádnými jimi známými normami, a proto je nutné k němu přistupovat opatrně. Prý by však bylo skvělé, kdyby fungovalo.

Reklama

Doporučované