Hlavní obsah

Dřív soudila druhé, dnes se sama stala zločincem

Záhady Josefa Klímy: Strmý pád kdysi elitní právničky na dno.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud rozplétá případ někdejší soudkyně a advokátky, která klientům uschovávala peníze. Už je pak nikdy neviděli.

Článek

„To je totální podvodnice. U mě je to špinavá zlodějka, podvodnice, hnusná osoba. Prostě využívá lidi, kteří potřebují pomoc proti někomu jinému – a tohleto udělá.“ Tato ostrá slova Petry Jandové jsou adresována bývalé advokátce a soudkyni Okresního soudu v Ostravě Věře Skařupové.

Právě život Petry Jandové obrátila tato právnička doslova vzhůru nohama. Paní Jandová požádala – na doporučení svého známého – v roce 2014 právničku Skařupovou o pomoc při řešení dědictví po otci. Do její advokátní úschovy vložila veškeré peníze, co měla – 400 tisíc korun. V domnění, že jí je doktorka po několika měsících zase vrátí.

Vystřízlivění bylo nad očekávání tvrdé. V té době už totiž byl Věře Skařupové uložen podmínečný trest za zpronevěru téměř 800 tisíc korun jiného klienta. Dříve než padl rozsudek v této věci, doktorka na svou žádost raději sama opustila advokátní komoru. Vyhnula se tak kárnému trestu a ostudě ve formě vyškrtnutí.

Tyto skutečnosti ale Petře Jandové samozřejmě nesdělila. Ani to, že už nesmí od klientů přijímat žádné finance do advokátní úschovy.

I my jsme si s Věrou Skařupovou v čase, kdy už měla paní Jandové vrátit její peníze, domluvili schůzku. A i na ní paní doktorka, zřejmě pod vidinou získání velkého obnosu peněz, navrhla jejich advokátní úschovu. O tom, že již není advokátkou, nepadla ani zmínka. A tento model zpronevěry peněz svých klientů uplatnila Věra Skařupová i v několika dalších případech. A tak jako paní Jandová, i ostatní podvedení lidé své peníze už nikdy zpět nedostali.

„Úplně mi zničila život. Připravila mě o všechno, co jsem měla. Využila toho, že je právnička a že jí každý uvěřil. Ani já jsem netušila, že je to sprostá podvodnice,“ dodává Jandová.

Jediné, co jí a mnohým dalším podvedeným lidem zbývalo, bylo obrátit se na soud. A věřit, že se spravedlnosti přece jen domohou. A že někdo toto neetické chování paní doktorky Skařupové konečně zastaví.

Minulý týden o dalším osudu bývalé soudkyně Skařupové rozhodoval ostravský soud. Jaký ortel vyslovil a jak vypadá strmý pád elitní právničky na dno?

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Záhadná smrt otce Dermacolu. Advokátka, která se vydala na dráhu zločinu. A glosy Jana Pirka a Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované