Hlavní obsah

Drnčící telefony a rady o karanténě. Praktičtí lékaři nově řeší koronavirus

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Některé ordinace se kvůli karanténě úplně uzavřely.

Reklama

Mimořádné opatření vlády chápe Sdružení praktických lékařů tak, že lidem, na které se vztahuje karanténa, vypíšou doktoři pouze elektronickou neschopenku. O karanténě jako takové rozhodlo podle nich ministerstvo.

Článek

Povinná čtrnáctidenní karanténa platí od soboty pro všechny, kteří se vrací z Itálie do Česka. Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví už ale navrátilci nevolají krajským hygienikům nebo Státnímu zdravotnímu ústavu, ale svému praktickému lékaři. Pro ně bylo tak pondělí prvním dnem, kdy se jim telefonicky hlásili jejich pacienti.

„Od rána drnčí telefony a jsme zahlcení dotazy pacientů, kteří konzultují svůj stav,“ říká praktická lékařka z Teplic Lenka Maščáková. Právě v jejím okresu totiž skončily jarní prázdniny v neděli a rodiny se o víkendu vracely z dovolených. Často z Itálie.

Formálně sice praktický lékař karanténu nařizuje, rozhodlo o ní ale Ministerstvo zdravotnictví. Tak alespoň mimořádné opatření chápe Sdružení praktických lékařů. Pokud tedy do ordinace zavolá pacient, který z postižené oblasti přijel, lékař mu pouze zopakuje pokyny o karanténě a pokud potřebuje, vypíše mu neschopenku pro zaměstnavatele.

Lékaři: Vypisujeme jen neschopenky

„To nařízení vlády zní jasně. Každý, kdo se vrací z Itálie, musí do karantény. Praktický lékař to jen zprocesuje. Tedy vystaví elektronickou neschopenku všem osobám, které jsou účastny na nemocenském pojištění,“ vysvětluje postup předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Takto doktoři postupují jen v případě zaměstnanců. Netýká se to dětí, důchodců nebo osob samostatně výdělečně činných, kteří si neplatí nemocenské pojištění.

„Neschopenka není doklad o tom, že člověk je v karanténě. Povinnost se do ní uchýlit existuje i bez ní,“ dodává Šonka, že se tak nařízení vztahuje na všechny přijíždějící z Itálie, ať už neschopenku mají či nikoliv.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vydala lékařům pokyn, jak mají neschopenky označit, aby zaměstnavatel věděl, že je vypsali kvůli mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví. Pokud rozhodl o karanténě například ve školách zřizovatel, nemůže jim lékař neschopenku vystavit.

„Minulý týden se v ordinaci objevilo pár lidí, které k nám poslal zaměstnavatel, i když nebyli v rizikové oblasti. Pak je ale problém, jak to řešit. Oni totiž nesplňují nárok na neschopenku ani na karanténu. Volno by jim tedy v plné výši měl hradit zaměstnavatel,“ jmenuje jeden z problémů, na který narazila, karlovarská praktička Jaroslava Švandrlíková.

Izolace v karanténě

Karanténa se navíc vztahuje pouze na člena domácnosti, který se po půlnoci z 6. na 7. března vrátil z Itálie do České republiky. Pokud s ním bydlí další lidé, kteří ale v Itálii nebyli, karanténa se na ně nevztahuje. Navrátilec by ale neměl přijít s ostatními členy domácnosti do kontaktu.

„V karanténě by měl být jenom člověk, který se vrátil z Itálie. Měl by se izolovat v nějaké místnosti, neměl by vycházet a omezit kontakt s ostatními členy domácnosti na minimum,“ připomíná pražská praktická lékařka Dagmar Škrhová.

„Měli by také používat vlastní toaletu a před každým spláchnutím ji uzavřít, jinak se mohou kapénky šířit po bytě. Po každém použití je také nutné ji vydezinfikovat,“ upozorňuje předseda praktiků Šonka.

Podle nového nařízení také budou hygienici informovat praktické lékaře, že jejich pacient přišel do kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem.

„Hygiena nám dá vědět, pokud najde nějaký kontakt člověka s pacientem, který má koronavirus. Takový člověk musí rovněž do karantény, ale my to chápeme tak, že my mu pouze vystavíme neschopenku, pokud ji bude potřebovat,“ vysvětluje předseda ústeckých praktiků Roman Houska.

„Pokud se nám takový člověk neozve a neposkytne součinnost, nahlásíme ho krajské hygienické stanici, eventuálně policii,“ dodává Šonka.

Podle pátečního nařízení Ministerstva zdravotnictví se musí všichni obyvatelé Česka, kteří se od soboty vrátili či vrátí z Itálie, ohlásit svému praktickému lékaři. Ten je pak musí poslat do dvoutýdenní karantény. Týká se to i cizinců, kteří v Česku žijí přechodně či trvale.

ČSSZ dostala do dnešních dvou hodin odpoledne zhruba 1700 elektronických neschopenek kvůli karanténě.

Zaměstnanci v karanténě mají nárok na náhradu mzdy. V prvních dvou týdnech jim zaměstnavatel má platit 60 procent základu příjmu. Náhradu odměny mají dostat i ti, kteří pracují na dohodu. Pokud by karanténa trvala déle než dva týdny, lidé se zdravotním pojištěním by pak pobírali nemocenskou.

„Za porušení karantény hrozí podle zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun,“ řekl premiér Andrej Babiš v pátek.

Lékař bude oprávněn karanténu prodloužit, dodal předseda vlády. Současně vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům vycházeli vstříc a domluvili se s nimi na práci z domova.

Reklama

Související témata:

Doporučované