Hlavní obsah

Drnholečtí rozhodnou v referendu o tom, zda budou v městysu větrné elektrárny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Svůj souhlas nebo nesouhlas se vznikem větrných elektráren v katastru městyse mohou za dva týdny vyjádřit obyvatelé Drnholce na Břeclavsku v místním referendu. Uskuteční se spolu se sněmovními volbami.

Článek

Referendum se rozhodli uspořádat zastupitelé. „Vedení městyse oslovil na konci loňského roku soukromý investor, který na základě údajů o síle větru vytipoval místo na okraji katastru Drnholce jako vhodné pro umístění větrných elektráren. Původně mělo jít až o 12 elektráren, na setkání s občany ale firma upřesnila, že by šlo maximálně o šest elektráren,“ uvedl starosta Drhnholce Jan Ivičič (Pro Drnholec 2018).

Vzhledem k tomu, že větrníky ovlivní vzhled okolní krajiny, dohodli se zastupitelé, že o umístění elektráren dají šanci rozhodnout obyvatelům Drnholce. Investor se zatím do podrobnějších příprav nepouští a čeká, jak referendum dopadne.

„Plocha je vytipovaná asi dva kilometry od obce, z našeho pohledu nebudou skoro vidět. Když investor představoval na veřejném setkání s lidmi svůj záměr, zajímal lidi hlavně hluk, zda nebudou větrníky plašit zvěř nebo zda do nich nebudou narážet ptáci. Jaký je převažující názor na umístění elektráren, ale ukáže právě referendum,“ dodal Ivičič.

Pokud by lidé v městysu, který leží téměř na hranicích s Rakouskem, dali elektrárnám zelenou, získal by na tom drnholecký rozpočet. Firma nabízí jednorázově milion korun za každý zprovozněný větrník, další statisíce by do rozpočtu přibývaly každý rok. „Jde o 300.000 za každou elektrárnu ročně, 100.000 ročně za využití přístupových komunikací a 50.000 jako přímá investice do zájmových spolků a sdružení. V případě, že by elektrárny stály na obecním pozemku, šlo by ještě o půl milionu korun ročně za jeho pronájem,“ uvedl starosta. Dodal, že městys má každoročně k dispozici na investice a opravy 15 milionů korun.

Zastupitelé zatím nevědí, jak budou postupovat, pokud se hlasování zúčastní méně než 35 procent voličů, což je hranice vyžadovaná pro platnost referenda.

Reklama

Doporučované