Hlavní obsah

Drobná Japonka dobývá úklidem svět. Marie Kondo si Američany získala minimalismem

Podívejte se na zásady uklízení podle Marie Kondo.Video: Barbora Marková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Američanům radí, jak správně uklízet – a oni ji za to milují. Marie Kondo se stala fenoménem. V osmidílné reality show navštěvuje skutečné domácnosti, které mají problém s nepořádkem a hromaděním věcí.

Článek

Nepořádek a jeho uklízení miluje natolik, že o něm stihla napsat čtyři knihy. Podle její „KonMari” vznikl na Netflixu také pořad Uklízení s Marie Kondo, který diváci bez nadsázky milují. Příběhy jsou srdceryvné. Od ženy a muže ve středním věku, kteří by si rádi pořídili třetí dítě, ale jsou tak zaplavení haraburdím, že na příchod nového potomka nemají místo. Až po stárnoucí manžele, jejichž děti se odstěhovaly a zanechaly po sobě hromadu věcí.

Marie Kondo zasvěcuje do technik, jak z vašeho šatníku udělat ten nejpřehlednější na světě. Učí, jak skládat oblečení do ruliček, abyste se nemuseli při oblékání v šatstvu přehrabovat.

„Tady je tričko. Pamatujte, nezapomeňte mu prostřednictvím svých dlaní poslat lásku,“ připomíná drobná Japonka, jež hladí tričko, které se chystá skládat.

Čím si Američany získala? Těžko říct. Možná je to stylem jejího něžného dirigování pomocí překladatelky. Možná jde jen o touhu po minimalismu, který v zámoří tak chybí. Nebo jde úklid prostě a jednoduše s úsměvem na rtech líp. Kdo ví. Tak odvahu a směle do toho!

Zajímá vás, jaké techniky doporučuje? Podívejte se na úvodní video. Reportáž je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované