Hlavní obsah

Drobná korupce z Česka mizí, v politice se ale nic zásadně nemění, říká ředitel Transparency International

Ředitel české Transparency International David Ondráčka o korupci v Česku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko je podle Transparency International méně zkorumpované než minulý rok. Vyplývá to z nového žebříčku organizace, kde se Česká republika posunula o čtyři příčky. Řešit se daří drobnou korupci, zásadní problémy zejména v politické rovině ale zůstávají.

Článek

Transparency International sestavuje mezinárodní žebříček zemí a jejich vnímání korupce. Česká republika se posunula v žebříčku ze 42. na 38. příčku. Je možné, že je Česko méně zkorumpované než loni?

Podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky je vidět určité zlepšení minimálně v drobné korupci, kterou se daří vymýtit. To se týká například obvinění fotbalových hráčů a rozhodčí z manipulace zápasu nebo uplácení farmaceutů za předepisování určitých léků. Zásadní problémy s korupcí ale i tak v ČR zůstávají, zejména v politické rovině se situace nemění. Podle Ondráčka je pro ČR největší problém propojení byznysu a politiky.

„Výsledek není zatížen konkrétní kauzou nebo situací, ale dává informace globální. Umožňuje porovnání mezi jednotlivými zeměmi, například v jednom regionu a hlavně umožňuje sledovat nějaký trend,” vysvětlil Ondráčka.

Na první příčce se, jako region s nejmenší korupcí, umístila Skandinávie. V těchto státech je vysoká kultura otevřenosti, například daňová přiznání všech obyvatel jsou veřejná, což by podle Ondráčky mohlo být pro Česko za hranicí akceptovatelnosti.

Celý rozhovor si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované