Hlavní obsah

Drobný úspěch pro minipivovary. Slíbili jim méně administrativy, úřady ale budou dál zadržovat peníze

Minipivovary by měly mít méně papírování.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Minipivovary si stěžují, že jsou zavaleny zbytečnou administrativou a musí dopředu platit spotřební daň, protože je celníci vyhodnocují jako nestabilní firmy. Při schůzce s ministryní financí si vyjednaly méně zbytečného papírování.

Článek

Částky v řádech desítek i stovek tisíc odvádí drobné pivovary dopředu na spotřební daň. Úředníky jsou totiž často vyhodnocovány jako nestabilní firmy, a tak po nich požadují platbu dopředu. Kvůli tomu a další zbytečné administrativě se zástupci nejmenších pivovarů setkali s ministryní financí.

Výsledkem schůzky je, že by se majitelům zhruba čtyř set nejmenších pivovarů mělo ulevit v papírování, peníze budou muset dopředu platit dál.

„Zjistili jsme, že na úrovni některých krajských celních úřadů je možné, že správce daně postupuje více striktně, než by bylo nutné. Z toho důvodu uspořádáme semináře se zástupci celníků a minipivovarů, kde se bude uplatňovat nejjednodušší řešení bez zbytečné administrativy,“ řekl po schůzce Michal Žurovec, mluvčí Ministerstva financí.

Podívejte se, co říkali zástupci malých pivovarů před schůzkou na Ministerstvu financí:

Agresivní administrativa nás ničí, stěžují si malé pivovary. Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Zástupci malých pivovarů jsou za schůzku vděční, na druhou stranu stále kritizují, že musí odvádět dopředu spotřební daň.

„Stále se budeme muset řídit zákonem, který je na nás tvrdý a malinko zbytečný. Zůstává stále několikanásobné zajištění spotřební daně. Někteří z nás mají u státu bezúročně uložené stovky tisíc. Tyto peníze by mohly být využity lépe,“ říká Ladislav Vrtiš, spolumajitel pivovaru Raven, který se schůzky zúčastnil.

Reklama

Doporučované