Hlavní obsah

Drogová rozepře s USA skončila. Filipínský prezident to Trumpovi potvrdil i písní

Filipínský prezident zazpíval Donaldu TrumpoviVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump navštívil Filipíny v rámci zakončení své asijské cesty. S prezidentem Rodrigem Dutertem měli pochroumané vztahy kvůli drogové válce, nyní je ale situace podle Trumpa v pořádku.

Článek

Americký prezident Donald Trump po návštěvě Filipín uvedl, že s hlavou státu Rodrigem Dutertem mají skvělý vztah. V minulosti státníky rozděloval názor na porušování lidských práv na Filipínách. Proti drogové válce v zemi, při které zemřelo asi 4 000 lidí, vystoupila v minulosti předchozí americká vláda. Po Trumpově návštěvě prý jsou ale všechny problémy zažehnány.

Trump navštívil Manilu v rámci své asijské cesty, při které byl i v Číně, Vietnamu či Severní Koreji. S Dutertem se setkal u příležitosti výročí summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie. Při oslavách pak Trump požádal Duterteho, aby mu zazpíval.

Návštěvu amerického prezidenta na Filipínách provází rozsáhlé protesty. Podle ČTK lidé volali protiamerická hesla a někteří nesli plakáty s hesly jako Bojujte proti Trumpovi, Pryč s americkým imperialismem nebo Chraňme si národní suverenitu. Další pak pálili americké vlajky. Zasáhly proti nim policejní pořádkové oddíly vyzbrojené obušky a vodními děly.

Reklama

Související témata:

Doporučované