Hlavní obsah

Drogově závislým hrozí horší péče. Ministerstvo seškrtalo výdaje na protidrogovou politiku

Drogově závislým hrozí horší péče. Ministerstvo seškrtalo výdaje pro desítky poskytovatelů pomoci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Drogově závislým hrozí horší péče – Ministerstvo zdravotnictví totiž výrazně škrtalo ve výdajích na protidrogovou politiku. Na zoufalou situaci teď hlasitě upozorňuje ústav s největším počtem drogově závislých pacientů Sananim, který ročně pečuje o deset tisíc klientů. Zařízením napříč celou republikou ministerstvo podle něj vyplatilo jen polovinu toho, co v předchozím roce. Ministra proto vyzývá ke změně v rozdělení dotací.

Článek

Je před námi Sophiina volba – buď odepřeme pacientům léky, nebo péči zdravotního personálu, hlásí ambulantní centrum Sananim, které se věnuje substituční léčbě léky v případě drogově závislých. Celkově totiž Sananim coby nejstarší a největší nestátní zařízení s 15 pobočkami přišel o milion a sedm set tisíc korun. A ozývají se i další zařízení.

Šéf Sananimu Jiří Richter říká, že to byla rána pod pás. „Dostali jsme méně než polovinu, přesněji pouze 46 % toho, oč jsme žádali. Oproti loňskému roku se jedná o snížení dotace o 1 700 000 korun,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam.cz. Nejhorší situace je podle něj v Adiktologické ambulanci a Adiktologické ambulanci pro mladistvé, kde bude chybět přes milion korun na zdravotnický personál. Ambulantních služeb pro děti a mladistvé je přitom v celé ČR zoufalý nedostatek.

Ředitel ústavu se nechce se škrty smířit a hodlá se obrátit na Ministerstvo zdravotnictví. Po šéfovi resortu chce, aby přehodnotil rozdělení financí. Rád by se dostal k rozpočtu, který bude počítat s dotací minimálně tak velkou, jako byla v loňském roce.

Ústav Sananim pomáhá 10 tisícům lidem ročně. Nejen se závislostí na drogách a alkoholu, ale třeba i s gamblingem. A samozřejmě i s prevencí. Červená čísla u přehledu dotací teď staví odborníky do zoufalé situace. Ministerstvo ale odmítá kritiku s tím, že není jediným zdrojem financování.

„Financování této oblasti je vícezdrojové. Organizace mohou podat žádost o dotaci i u jiných resortů, které pro tuto oblast disponují výrazně vyšším rozpočtem, jako například Ministerstvo práce a sociálních věcí nebo Úřad vlády. Úřad vlády například rozdělil letos 205 milionů korun, což je o 30 milionů více než loni, v součtu tedy nedošlo ke škrtům v oblasti protidrogové politiky,” sdělila Gabriela Štěpanyová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Centra poskytující pomoc a prevenci ovšem namítají, že žádosti o finanční příspěvky už jsou uzavřené, takže to jejich situaci neřeší. Stěžují si, že stát se v této oblasti nechová zodpovědně. Richter zdůraznil závazky ministerstva. Ministerstvo zdravotnictví si totiž v souladu s Národní strategií protidrogové politiky stanovilo jako jeden z úkolů rozšíření ambulantních služeb zajišťujících léčbu závislostí.

Závislosti jsou celospolečenský problém. Jeho důsledky ohrožují až pětinu české populace. Látková závislost, tedy na psychoaktivních lécích, alkoholu nebo drogách se týká více než 1,5 milionu Čechů. K tomu je v ČR mezi 100 a 200 tisíci lidí, kteří jsou závislí na hazardním hraní.

Reklama

Doporučované