Hlavní obsah

Drogoví dealeři měli na policisty nachystanou zákeřnou zbraň - střílející tužky

Video ukazuje rozsáhlý zásah policistů a celníků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na několika místech najednou zasahovalo více než pět stovek policistů a celníků proti rozsáhlé síti drogových dealerů. Zločinci měli nachystané zákeřné zbraně k obraně. Například jednoranové pistole maskované jako tužky nebo pera. Podívejte se na video ze zátahu.

Článek

Organizovanou skupinu dealerů pozatýkala policie a celní správa. Zločinci měli nachystané zbraně k obraně, nakonec je nestihli použít. „Cílem rozsáhlé akce bylo odhalení a nalezení dostatku důkazů proti organizované skupině pachatelů. Nešlo o běžnou partu výrobců a prodejců drog, ale o sofistikovanou síť vzájemně propojených osob zabývajících se nelegální výrobou, transportem a distribucí omamných a psychotropních látek a jedů v České republice i v Rakousku. Dobře organizovaný a řízený gang se skládal z občanů České republiky, zemí bývalé Jugoslávie a Rakouska,“ uvedla Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Celníci a policie zasahovali na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Liberecku. Zadrželi tři desítky podezřelých. Už dopředu počítali s tím, že skupina je ozbrojená a bude se bránit zatčení. Provedeno bylo bezmála pět desítek domovních prohlídek a kontrol jiných prostor a pozemků. Vyšetřovatelé objevili tři zavedené výrobny pervitinu a osm propracovaných a velmi sofistikovaně sestavených „indoor“ pěstíren konopí, říká se jim „homebox stany“.

Celkem bylo zajištěno minimálně 1,5 kilogramu amfetaminu a metamfetaminu, dále pak 7,5 kilogramu marihuany, půl kila hašiše a také kokain a extáze.

„Vyšetřovatelé také nalezli a zajistili necelých 5 000 anabolik, převážně ve formě ampulí a tablet. Zasahující celníky a policisty nepřekvapila ani zajištěná finanční hotovost ve výši bezmála milionu korun. Potvrdil se také předpoklad o nebezpečnosti skupiny, nalezeny a zajištěny byly nelegální střelné zbraně, a to včetně velmi zákeřné zbraně, takzvané střílející tužky,“ dodala Kaňková.

Vyšetřovatelé předpokládají, že skupina za rok nelegálně prodala nejméně 120 kilogramů marihuany a minimálně 4 kilogramů pervitinu.

„Celkem bylo obviněno třináct osob ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, kterého se dopustily jako organizovaná skupina působící ve více státech, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce trvání deseti až osmnácti let. U jedenácti osob byl podán podnět na vzetí zadržených do vazby, který byl soudci Okresního soudu v Českých Budějovicích akceptován, jeden z obviněných zamířil s ohledem na své starší odsouzení rovnou do výkonu trestu,“ uzavřela Kaňková.

Na akci se podílelo přes pět stovek celníků a policistů, nasazeno bylo dvě stě zásahových vozidel. Policejní vyšetřovatele i kolegy celníky však ještě čeká mnohaměsíční vyšetřování a dokazování, než se celý případ dostane před soud.

Reklama

Doporučované