Hlavní obsah

Drogovým obchodním cestám kraluje Tichomoří

Foto: Shutterstock.com

Oblíbenost tichomořské cesty vzrostla v posledních pěti letech.

Reklama

Během posledních pěti let došlo k nárůstu přepravy drog lodní dopravou po trase vedoucí přes pacifické ostrovy. Lodě ukrývající tuny drog míří převážně do Austrálie, kde přiživují růst počtu drogově závislých, píše The Guardian.

Článek

Drogy si našly novou cestu do světa, kokain a metamfetamin za obrovské sumy pašeráci v USA a Latinské Americe schovávají do trupů plachetnic. Lodě pak do Austrálie plují přes ostrovy jižního Tichomoří mnohdy častěji než ty výletní.

Skokový nárůst počtu lodí převážejících kokain a metamfetamin do Austrálie způsobuje na ostrovech zmatek. Náklad takových lodí v některých případech činí více než tunu kokainu, a přiživuje se tak nárůst drogové kultury v Austrálii. Jako úložiště nelegálních drog v hodnotě miliard dolarů slouží pláže a přístavy Fidži, Vanuatu, Papuy Nové Guiney, Tonga či Nové Kaledonie, píše The Guardian.

Vzdálené pláže Pacifiku tak ukrývají stovky kilogramů kokainu. Lodě kotví u korálových útesů a zásoby drog schovávají pod vodou v úložných boxech opatřených GPS, takže je místní mohou snadno najít.

„Nakreslete přímou linii mezi Bogotou a Canberrou, cesta vede přímo přes ostrovy,“ říká Dr. Andreas Schloenhardt, profesor trestního práva na University of Queensland. Bezpečností analytici pro The Guardian řekli, že přestože je Pacifik tranzitním bodem v převážení drog už celá desetiletí, jeho využívání rapidně narostlo v posledních pěti letech.

V roce 2004 australská federální policie (AFP) zabavila 120 kilogramů kokainu na pláži ve Vanuatu. Tehdejší zátah AFP označovala za „největší v historii tichomořských států“. O devět let později při podobné akci zabavili už více než šestinásobné množství drog. Od roku 2014 policie zadržela přibližně 7,5 tuny kokainu mířícího do Austrálie přepravovaného na malých plavidlech, jako jsou jachty.

O tři roky později v okolí Nové Kaledonie převážela jachta 1 464 tun kokainu v podpalubí. O kus dál u pobřeží východní Austrálie zastavili loď s více než 1,4 tuny kokainu na palubě. „Záchytná místa pro obchod s drogami jsou stále větší, dochází k obchodování s větším množstvím,“ říká Schloenhardt. Obrovský export kokainu zvládá uspokojovat poptávku po drogách ze strany Austrálie a Nového Zélandu, kde míra užívání drog vzrostla natolik, že tyto státy mají nejvyšší míru užívání kokainu na obyvatele na světě. Australané a Novozélanďané si za drogy také rádi připlatí.

Na pašování drog do Austrálie se podílí i letecká doprava. Loni v prosinci australští policisté zatkli letušku z Fidži, která se pokoušela kokain vyvézt ze země, v březnu došlo k zatčení zaměstnance letiště v Sydney, který byl součástí operace pašování metamfetaminu.

V souvislosti s nárůstem obchodu s drogami některé tichomořské státy hlásí nárůst drogově závislých, vznik násilných gangů, zločinu a korupce policie. Významnou roli v drogových obchodech hraje i vzkvétající cestovní ruch a rostoucí bohatství země. Na Fidži přitom neexistuje žádná databáze počtu uživatelů drog a drogově závislých, stejně tak jako odvykací centra či specializovaná pomoc. V případě potřeby končí drogově závislí v psychiatrické léčebně v Suvě, která uvedla, že téměř 20 % jejích pacientů v období od května 2017 do dubna 2018 bylo léčeno kvůli problémům spojeným s užíváním návykových látek, většinou ze závislosti na metamfetaminu.

Reklama

Doporučované