Hlavní obsah

Drogy, alkohol a zameškané hodiny ve škole. Podle toho bude Kladno teď hledat ghetta

Kladno chce urychleně analyzovat, kde jsou na jeho území vyloučené lokality.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Magistrát Kladna chce vypsat nové bezdoplatkové zóny. Tentokrát už nepůjde o území celého města.

Článek

Začátkem dubna přijde Kladno o takzvanou bezdoplatkovou zónu, kterou město vyhlásilo nad celým svým územím. Zrušil ji Středočeský kraj v rámci přezkumného řízení.

Kladenský magistrát se bezdoplatkových zón (nevyplácí zde doplatek na bydlení lidem, kteří se přistěhovali) vzdát nechce. A začal si rozmýšlet příští kroky.

Podle primátora Dana Jiránka z ODS začne město urychleně připravovat analýzu, ve kterých částech Kladna jsou největší problémy. Nad těmito oblastmi bude chtít následně vyhlásit novou bezdoplatkovou zónu.

„Patrně to nebude tak, že bychom vyhlásili všechna opatření najednou. Půjdeme postupně od těch nejviditelnějších lokalit tak, jak nám budou z analýzy vycházet,“ říká primátor Jiránek s tím, že radnice bude zkoumat, jestli je možné takhle postupovat.

Primátor dodal, že kritériem při určování lokalit pro bezdoplatkové zóny může být například vysoký počet stížností na narušování veřejného pořádku nebo rušení nočního klidu.

„Pro mě je to třeba i otázka vysokého počtu zameškaných hodin ve škole. A to, kde bydlí lidé závislí na drogách a alkoholu,“ dodává Jiránek.

Kladno zavedlo jako první opatření obecné povahy na celé své území v prosinci 2017. Před dvěma týdny následovalo jeho příkladu i Ústí nad Labem.

Tamní krajský úřad prý zatím nenašel důvod, aby zasáhl.

„Prozatím řešil krajský úřad celkem tři podněty, ale nebyly shledány důvody pro přezkum,“ reagovala mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová, na otázku Seznamu, jestli se kraj tamním opatřením zabývá.

Samotné severočeské město chce dopady nového opatření sledovat.

„Jsme domluveni, že zhruba po roce by se měl uspořádat kulatý stůl právě na téma dopady bezdoplatkové zóny,“ říká náměstek primátora Ústí nad Labem Tomáš Vlach.

Takzvané bezdoplatkové zóny vyhlásilo ke konci loňského roku 88 obcí a měst. Už dříve tato opatření napadla skupina senátorů u Ústavního soudu, na rozhodnutí v tomto případu se čeká.

Reklama

Doporučované