Hlavní obsah

Drogy, alkohol a zejména nesnesitelný hluk, to vše nabídla technoparty u Liberce

Foto: ČTK

Technoparty Czarotek Free Party u Liberce skončila, dle policie se jí zúčastnilo přes 7 tisíc nadšených tanečníků.

Reklama

Obyvatelé Krásné Studánky a přilehlého okolí si mohou oddechnout, dunění zvukových systémů po pěti dnech konečně utichlo.

Článek

Technoparty Czarotek Free Party u Liberce definitivně skončila. V noci byly odvezeny dva poslední hudební systémy, lidé z okolí měli po pěti dnech klidné spaní. Na místě zůstalo pět desítek lidí a postupně areál uklízejí. Policie v 07:00 ukončila bezpečnostní opatření, do něhož bylo každý den nasazeno v průměru 40 policistů a čeští a němečtí celníci. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Akce, která pět dní obtěžovala hlukem obyvatele blízkého i vzdálené okolí, se podle odhadů policie zúčastnilo kolem 7000 lidí. Použito bylo 25 hudebních systémů. Technoparty se konala na soukromém pozemku se souhlasem majitele. Obešla se bez vážnějších deliktů a policie neměla důvod zasáhnout. Organizátoři se dopustili jen přestupků proti veřejnému pořádku, když Czarotek Free Party včas neohlásili a nedodrželi noční klid. Liberecký primátor i hejtman volají po zpřísnění pravidel pro podobné akce.

V souvislosti s technoparty řešili policisté jedinou dopravní nehodu, která se stala v pondělí 30. dubna v 02:30. Na kruhovém objezdu u Stráže nad Nisou havaroval rakouský řidič peugeotu. „Zřejmě nezvládl řízení, měl pozitivní test na omamné a psychotropní látky. Nehoda se obešla bez zranění,“ doplnila Suchánková. Policisté řešili dalších 92 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu, 61 řidičů řídilo pod vlivem omamné a psychotropní látky. „Z toho 15 cizincům udělili kauci dohromady za 300 000 korun,“ řekla policejní mluvčí.

V cele skončil devatenáctiletý Belgičan, kterého zadrželi při kontrole celníci blízko bývalého hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou. Objevili u něj drogy, hrozí mu až pět let vězení. V neděli zadržela policie také třiatřicetiletého Němce, kterého zastavila hlídka na cestě z Mníšku do Krásné Studánky v autě bez registračních značek. Muž nadýchal přes dvě promile a byl i pod vlivem drog. „Policisté proti němu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ dodala Suchánková.

Obecní úřady v souvislosti s party dostaly desítky stížností na hluk a rušení nočního klidu. Jen policejní linka 158 jich přijala zhruba 230. Policie ale při pravidelných kontrolách nezaznamenala páchání trestných činů, a nebylo tak možné proti účastníkům technoparty zasáhnout. „Neobešlo by se to bez použití síly,“ řekl ČTK krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) chce vyvolat diskusi o zpřísnění legislativy. „Osobně mě velmi štve, že v podobných situacích máme svázané ruce a nemáme dostatek zákonných nástrojů k řešení,“ řekl ČTK primátor. Město podle něj může jen udělit organizátorovi pokutu do 10 000 Kč za porušení vyhlášky o nočním klidu. „Další pokuta hrozí od životního prostředí a až stotisícový postih za porušení vyhlášky o veřejném pořádku, když organizátor akci řádně neohlásil,“ dodal Batthyány.

Také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) volá po zpřísnění pravidel. „Budu iniciovat návrh zákona, který by podobně jako ve Velké Británii a dalších zemích stanovil přesná pravidla, jak v případě pořádání podobných akcí postupovat a jak účinně postihnout ty, kteří se jimi odmítají řídit. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ řekl Půta. V Británii podle něj přijali zákon, na jehož základě lze každou takovou akci zakázat a trestně postihnout. Policie může vypnout organizátorům proud i zabavit aparaturu. České zákony to nedovolují.

Reklama

Související témata:
Techno

Doporučované