Hlavní obsah

Drony dostanou vylepšené hlídání. Pak budou moci létat stovky kilometrů

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Dron může být dobrý sluha, ale také problémový vetřelec. Hrou s malými bezpilotními letouny si lidé často krátí čas, a pokud nedodržují předpisy, mohou způsobit problémy na letištích. Britská firma tvrdí, že našla řešení.

Článek

Relativně cenově dostupná zařízení nabírají na popularitě. Regulátoři letového provozu se proto musejí vyrovnávat s vyšším počtem soukromých dronů, které lidem slouží pro zábavu a k pořizování leteckých videí. V roce 2018 na londýnském letišti Gatwick musely být přerušeny stovky letů kvůli přítomnosti miniaturních dronů. A nebylo rozhodně jediné.

Běžné civilní drony umí létat i několik kilometrů daleko, ale to se v mnoha zemích včetně Česka nesmí, uživatelé musejí dodržovat stanovená pravidla a mít své drony pod vizuální kontrolou. Od letošního července musejí mít, alespoň v Česku, také „řidičský průkaz“, a pokud se strojem chtějí jakkoliv vydělávat, musí ho registrovat u Úřadu pro civilní letectví. Podobná pravidla by měla platit po celé Evropské unii.

Velká Británie už v Unii není, takže uvažuje nad tím, že by opatření tak přísná být nemusela. Ale jen pod podmínkou, že by existoval komunikační systém, který by zajistil dohled nad vším mechanickým, co ve vzduchu létá. Díky tomu by bylo možné předejít haváriím. Takto zabezpečené drony by pak mohly létat na delší vzdálenosti i bez vizuálního kontaktu se svým majitelem.

Mezinárodní družicová telekomunikační společnost Inmarsat ve spolupráci s firmou Altitude Angel, která se specializuje na problematiku řízení dronů, věří, že našly způsob, jak podmínky leteckého úřadu splnit. Chce vybavit drony přijímači satelitního signálu, takže by byly prakticky pořád pod dohledem.

Zařízení usnadní používání malých letadélek ke kontrolám složitě dostupných míst. „Nový systém by mohl provádět kontroly až dvacetkrát rychleji,“ uvedl zakladatel, generální ředitel Altitude Angel a důstojník Richard Parker.

Cílem je podle něj vytvořit celou letku dronů, které by mohly přenášet zboží stovky kilometrů daleko mezi jednotlivými depy přepravních společností. Ale také by umožnily například farmářům mnohem lepší a rychlejší kontrolu jejich pozemků.

Že se využití v e-shopech přímo nabízí, je jasné i z kroků nejbohatšího muže planety a majitele Amazonu Jeffa Bezose. Už před sedmi lety přišel s nápadem dopravovat balíky ke spotřebitelům pomocí dronů a od té doby získal několik patentů.

Reklama

Doporučované