Hlavní obsah

Drsná bitva miliardářů. Na Bakalu si najali Davy na objednávku s.r.o.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Bakala tvrdí, že po něm Pavol Krúpa a jím najatá firma doručující demonstranty chtěli až půl miliardy korun.

Reklama

Soudní při související s pádem OKD řeší americký soud v Jižní Karolíně.

Článek

Vydírali jste mě, tvrdí u soudu ve Spojených státech miliardář a bývalý vládce zkrachovalých Ostravsko-karvinských dolů. Žalovanými jsou Adam Swart a jeho firma Crowds on Demand a slovenský finančník Pavol Krúpa. A slaví první úspěch. Na svou stranu získal právě Swarta.

O co jde? Firma Crowds on Demand (v češtině Davy na objednávku) pořádala protesty proti Bakalovi u jeho domu v Jižní Karolíně či před bankami v New Yorku. Demonstranti tvrdili, že jsou „Bakalou okradení horníci“. A neváhali kontaktovat také investory, kteří chtěli s bývalým majitelem OKD spolupracovat.

Tím, kdo měl protesty financovat, je podle Bakaly právě Pavol Krúpa, který se snaží na příběhu padlých dolů pomocí různých soudních pří vydělat. Podle žaloby měl on se Swartem po Bakalovi chtít „výpalné“ v řádu desítek milionů dolarů za to, že několikaměsíční nátlakové akce ukončí.

Krúpa svou účast absolutně popírá. Po více než roce trvající soudní při ve Spojených státech má ale Bakala trumf v ruce.

Adam Swart se rozhodl jít na mimosoudní dohodu s českým finančníkem. Vinu nepřiznal, jak uvedl magazín Reportér, který na vývoj upozornil. Jak ale zjistily Seznam Zprávy, v dohodě je klíčové ujednání. Swart potopí Krúpu.

„Adam Swart přiznal, že on a jeho společnost byli při vedení této nepřátelské kampaně řízeni Krúpou. Vedle omluvy se Swart zavázal, že on i jeho společnost se zdrží jakýchkoliv dalších útoků na Zdeňka Bakalu a s ním spojené organizace. Dále poskytne důkazy v případě Pavola Krúpy, který čelí obviněním vzneseným podle amerického federálního zákona proti vydírání a korupci,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Zdeňka Bakaly Šárka Samková.

Krúpa ovšem dlouhodobě odmítá pravomoc amerického soudu nad sebou jako slovenským občanem.

„Nemám se zmiňovanými aktivitami, které měla vykonávat společnost Crowds on Demand pana Adama Swarta, žádnou spojitost. Pan Swart v této věci konal či koná dle vlastního uvážení. Žádnou činnost pana Swarta spojenou s osobou Zdeňka Bakaly jsem neinicioval ani nefinancoval, v Jižní Karolíně jsem nikdy nebyl,“ popřel ve vyjádření pro Seznam Zprávy veškerá obvinění Krúpa.

„Obsah žaloby podané Zdeňkem Bakalou je založen na křivých obviněních a smyšlených tvrzeních, které není možno prokázat,“ dodal.

A přišel také s protiúderem v Česku. Znovu oživil svou bitvu kvůli prodaným bytům, které kdysi patřily OKD. Ty totiž opět změnily majitele a po společnosti Residomo je nyní vlastní švédská společnost Heimstaden Bostad, která za ně zaplatila okolo 1,3 miliardy eur.

„Vyzývá členy parlamentní vyšetřovací komise k OKD, aby namísto směřování trestních oznámení na osoby, které v principu vykonaly svoji úřední povinnost, orientovali svoji činnost na skutečně efektivní kroky,“ uvedl Krúpa.

Neboli rozporuje závěry komise, která se rozhodla podat řadu trestních oznámení, mířících ještě do 90. let, kdy stát ztratil nad doly efektivní kontrolu. A chce, aby se poslanci zabývali více tím, co se stalo po prodeji OKD v roce 2004.

„Apelujeme na komisi, aby podpořila naše dosavadní aktivity a připojila se k řadě již podaných podnětů k prošetření, žalob a trestních oznámení, popisujících všechny nestandardní operace, které byly ve společnosti OKD účelově učiněny,“ pokračuje Krúpa.

V různých žalobách a podáních, které už slovenský žralok proti Bakalovi a jeho bývalému managementu OKD podal, jde až o 40 miliard korun.

Majitelem OKD je dnes stát. Ve chvíli, kdy firma mířila ke krachu, ji rozdělil na zdravou část, kterou ovládá od roku 2018 státní podnik Prisko. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8 500 lidí. V odloučené „nezdravé části“ zůstaly dluhy a běží insolvenční řízení.

Zprávu jsme aktualizovali v 15:31 o vyjádření Pavola Krúpy.

Reklama

Související témata:

Doporučované