Hlavní obsah

Drsná data o závislostech Čechů. Třetina vyzkoušela drogu, v alkoholu vévodíme Evropě

Datažurnál o závislostech Čechů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Závislé Česko. Ročně vykouříme více než dvacet miliard kusů cigaret. Každý den pije šest set tisíc z nás. Marihuana se podle expertů u nás stala téměř normou. Podívejte se na další díl Datažurnálu. Tentokrát o našich závislostech a neřestech.

Článek

Data jsou všude kolem nás. V Datažurnálu se budeme dívat na největší kauzy naší doby jiným pohledem. Pouze na základě faktů, čísel a dat. S chladnou hlavou a bez výkřiků. Ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu (článek o Praze pro iRozhlas.cz zde) jsme se v dalším díle Datažurnálu podívali na závislosti v Česku. V pořadu vycházíme i z dat Českého statistického úřadu, která jsou k dispozici na jeho webu.

Konzumace alkoholu v České republice (zdroj: SZU).

Foto: Seznam Zprávy

Roční spotřeba alkoholu v Evropě (zdroj: Eurostat).

V našem pořadu jsme se podívali na kouření, pití alkoholu, užívání nelegálních drog i na sázkové hry a gambling. Zjistili jsme tato zajímavá fakta:

- Ve státech Evropské unie kouří každý čtvrtý člověk. V České republice se každý rok vykouří dvacet miliard kusů cigaret.

- Přestat kouřit by chtěly dvě třetiny kuřáků. Více než třetina z nich vykouří každý den minimálně patnáct cigaret.

- V Evropské unii se za alkohol ročně utratí přes 130 miliard Kč.

- Alkohol v České republice pije každý den minimálně šest set tisíc lidí.

„Komunisté si levným pivem kupovali klid obyvatelstva, v současné době jsem ty populistické tendence také zaznamenal. Vytvořila se tu silná alkoholová lobby, která to tlačí špatným směrem,“ říká psychiatr Karel Nešpor o konzumaci alkoholu v České republice.

Regiony České republiky a uživatelé drog na tisíc obyvatel (zdroj: ČSÚ).

Foto: Seznam Zprávy

Hazardní a sázkové hry v České republice (zdroj: ČSÚ).

- Třetina Čechů někdy ve svém životě vyzkoušela nelegální drogu.

- Padesát tisíc lidí je v naší zemi považováno za problémové uživatele drog.

„Z marihuany se stal symbol svobody. Je to smutná historie, když už se nějaká droga rozšíří, tak je velmi obtížné, aby jí ubylo,“ dodává Nešpor. Nejvíce uživatelů drog na tisíc obyvatel je v Ústeckém kraji a v Praze.

Opravdu patříme k nejvíce dekadentním národům na světě? Proč se u nás pití alkoholu a užívání některých drog stalo normou? Kolik utratíme ročně za naše neřesti? Podívejte se na další díl Datažurnálu.

Nový datový pořad Datažurnál můžete v premiéře sledovat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Pomůže vám náš přehledný návod.

Reklama

Doporučované