Hlavní obsah

Drsné záběry z Íránu. Masivní povodně zcela spláchly celé vesnice

Svět bez obalu: Obrovské povodně v Íránu. Obětí přibývá, poničeny jsou stovky měst.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Povodně označují v Íránu za nejhorší za posledních 70 let. Záplavy poničily stovky měst a vesnic a zasáhly 26 z 31 provincií. V provizorním ubytování se ocitlo na 220 tisíc Íránců, mrtvých je více než sedmdesát.

Článek

Amatérská videa, která do Rádia Svobodná Evropa zaslali obyvatelé Šírázu či z provincie Golestán, zachycují totální zmar. Zaplavené ulice, v nich plující automobily, poničené stavby. Záběry, které si můžete pustit v úvodním videu, byly natočeny 25. a 26 března.

Zaplaveno bylo mnoho měst i vesnic, některé vzedmutá voda v podstatě spláchla. Hrubé odhady hovoří o tom, že při povodních bylo zničeno přes 25 tisíc domů. Na 220 tisíc Íránců se ocitlo bez střechy nad hlavou.

Záchranné akce se rozbíhaly jen pomalu. Íránští představitelé přikládali vinu i americkým sankcím. Zkraje dubna na kritiku reagoval americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Na jednu stranu vyjádřil soustrast s oběťmi povodní, zároveň však kritizoval špatné územní plánování v Íránu a také malou připravenost na podobné přírodní katastrofy.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované