Hlavní obsah

Drsné záběry z Řecka. Záchranáři zveřejnili záběry, jak tahali lidi z moře i z hořících pláží

Bez komentáře: lesní požáry v Řecku.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Řecký premiér "přijal politickou odpovědnost" za bezprecedentní přírodní katastrofu: více jak 80 mrtvých a téměř dvě stovky zraněných.

Článek

Pět dní poté, co požáry zničily řecké pobřeží nedaleko Atén a zanechaly nejméně 87 mrtvých, prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras, že přijímá politickou odpovědnost za postup úřadů při katastrofě.

"Je to obtížný okamžik, možná nejtěžší v našem funkčním období," řekl Tsipras. "Mohli jsme udělat více," dodal.

Po nezvěstných stále pátrá na 300 hasičů a dobrovolníků, kteří v oblasti prohledávají dům od domu, ale také pobřežní mořské vody a nedaleký opuštěný ostrov.

Ministerstvo obrany Řecka zveřejnilo záběry ze záchranných operací, do kterých se zapojila také armáda. Obrněné vozy pátraly po nezvěstných v doutnajících i stále hořících lesích, které se snažily hasit vrtulníky s nádržemi vody z nedalekých pláží, kde na záchranu lidí hledajících únik před plameny v mořské vodě dohlížely jednotky s termovizí.

Čtvrteční vyjádření ministra pro veřejný pořádek a ochranu občana Nikosa Toskasa ukazuje na to, že za požárem stál možná i žhář.

„Závažné informace nás vedly k tomu, abychom zahájili vyšetřování případného trestného činu, který mohl stát za pondělním požárem, jenž zdevastoval pobřežní oblast kolem obce Mati východně od Atén,” prohlásil Toskas na tiskové konferenci.

Úřady podle Toskase rovněž prověřují, zda další požár, který se rozhořel v pondělí o několik hodin dříve poblíž města Kineta západně od řecké metropole, nebyl také založen záměrně.

Řecká vláda nyní čelí ostré kritice obyvatel postižených oblastí, že na katastrofu reagovala pomalu, neměla připravený evakuační plán a nechala je napospas plamenům.

Mluvčí řeckého kabinetu Tzanakopulos na stížnosti reagoval s tím, že evakuace Mati nebyla možná vzhledem k závratné rychlosti, kterou se oheň šířil. Připomněl přitom, že vítr v tu dobu dosahoval rychlosti 120 kilometrů v hodině.

Podle předběžných informací poškodily plameny více než 500 domů, z nichž většinu pravděpodobně nebude možné opravit. Z úzkých silnic vedoucích k pobřeží bylo na vrakoviště v obci Rafina odtaženo 300 shořelých aut.

Reklama

Doporučované