Hlavní obsah

Drtivá většina mobilních antivirů je k ničemu. Samy sebe označují za malware

Většina mobilních antivirových aplikací je k ničemu, zjistil test.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Rakouští analytici došli k závěru, že většina mobilních antivirových aplikací je neefektivní. Při testování 250 aplikací z obchodu Google Play vyšlo najevo, že 80 procent programů nesplňuje základní kritéria kyberbezpečnosti.

Článek

Dvě třetiny mobilních antivirových aplikací, které nabízí Google Play pro majitele operačního systému Android, vůbec nezaručují bezpečnost. Při testování rakouských analytiků propadla drtivá většina z nich. Informoval o tom britský deník The Independent.

Výzkum zahrnoval testování 250 aplikací pro smartphony a tablety se systémem Android. Ukázalo se, že odhalit alespoň třicet procent škodlivého obsahu, dokáže jen třetina aplikací. Osmdesát procent testovaných programů nedokázalo vyhovět ani základním kritériím kyberbezpečnosti.

„Některé aplikace na Android odhalily při testování tak málo škodlivého malwaru, někdy dokonce vůbec žádný, že se jim rozhodně nemůže říkat antivirové,“ shrnuli své závěry výzkumníci pro The Independent.

Několik aplikací bylo dokonce tak zmatečných, že označily samy sebe za škodlivý malware. Experti na kyberbezpečnost varují před vysokým množstvím rádoby antivirových aplikací. Problém je v tom, že tyto aplikace mají v obchodě Google Play vysoká hodnocení, tudíž jim uživatelé důvěřují.

„Usuzovat o kvalitě aplikace jen na základě uživatelského hodnocení je nešťastné,“ říkají kyberexperti, které britský web oslovil. „Častokrát lidé vůbec nevědí, zda je aplikace chrání před viry. Hodnocení aplikace mohou také zfalšovat její vývojáři,“ varují.

Ani počet stáhnutí není podle expertů argumentem pro kvalitu aplikace. Neefektivní aplikace si může stáhnout velké množství uživatelů ještě před tím, než se ukáže, že jsou k ničemu. „Na základě všech těchto poznatků doporučujeme používat jen známé a ověřené aplikace,“ radí analytici.

Mezi aplikace, které v testu naopak uspěly, patří antiviry od známých značek jako Avast, AVG, F-Secure, Kaspersky nebo McAfee.

Reklama

Související témata:

Doporučované