Hlavní obsah

Druhá debata nebude, Biden a Trump vystoupí v souběžných pořadech

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden a Donald Trump.

Reklama

Původně měli ve čtvrtek večer americký prezident Donald Trump a jeho rival Joe Biden vystoupit ve druhém ze tří naplánovaných televizních duelů, nakonec se oba představí ve vlastních pořadech.

Článek

Trump se zapojí do diskuse pořádané televizí NBC v Miami, Biden bude odpovídat na otázky voličů ve Filadelfii před kamerami ABC. Oba pořady začínají ve stejném čase (pátek 02:00 SELČ), dva hlavní uchazeči se tak budou přetahovat o diváky, píše agentura AP.

Druhá prezidentská debata byla zrušena poté, co šéf Bílého domu odmítl její konání na dálku. Organizační výbor navrhl přechod na virtuální formát minulý týden po hospitalizaci Trumpa kvůli covidu-19 a po rozšíření koronavirové infekce mezi lidmi z jeho okolí. Prezident však uvedl, že virtuální debata by byla ztrátou času, na alternativním řešení se pak s Bidenovým táborem nedohodl.

Hlava státu se mezitím naplno vrátila do kampaně a tři týdny před jejím koncem vyrazila na turné po státech, které jsou v americkém nepřímém volebním systému klíčové. Patří mezi ně i Florida, kde Trump v pondělí večer pořádal mítink s voliči a kam se ve čtvrtek večer vrátí kvůli televiznímu vystoupení.

Ještě předtím měl na programu odpolední zastávku v Severní Karolíně, kde se ve čtvrtek otevřely volební místnosti pro předčasné hlasování. Na letišti u města Greenville na něj čekal početný dav, v němž mnozí lidé neměli roušky. Podobně to vypadalo ve středu večer ve státě Iowa, kde si za narůstajících denních počtů koronavirových nákaz přišly Trumpa vyslechnout tisíce lidí.

V posledních dnech nezahálí ani Biden, uvádí AP. Kandidát Demokratické strany má za sebou návštěvy Arizony, Floridy, Nevady i své rodné Pensylvánie, kam ve čtvrtek zavítá znovu k večerní diskusi s voliči. „Bývalý viceprezident nevnáší nová témata do své snahy ukázat, že je stálou alternativou k Trumpovi. Biden a jeho poradci věří, že prezidentova nesystematická komunikace v kampani od doby diagnózy covidu-19 dokazuje jádro Bidenova argumentu,“ poznamenává AP.

Média velké změny nepozorují ani v Trumpově strategii a nic zásadního se nemění ani na tom, že průzkumy na úrovni celých USA i v klíčových státech vyznívají lépe pro Bidena. Kandidát demokratů si podle deníku The New York Times udržoval slušný náskok v Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu, o něco menší pak na Floridě a v Severní Karolíně.

Agentura Reuters dnes s odkazem na nový průzkum společnosti Ipsos uvedla, že Trump se letos nemůže příliš spoléhat na pozdní přísun dlouho nerozhodnutých voličů, jaký analytici pozorovali v roce 2016. Letos se zdá být podíl Američanů, kteří nechávají volbu mezi prezidentskými kandidáty na poslední chvíli, výrazně menší než před čtyřmi lety. Podle sondáže Ipsos vykonané mezi 9. a 13. říjnem už bylo mezi „pravděpodobnými voliči“ jen osm procent nerozhodnutých.

Reklama

Doporučované