Hlavní obsah

Druhá éra Naréndry Módího. Indové ve volbách drtivě podpořili kontroverzního premiéra

Po šesti týdnech skončily indické parlamentní volby drtivým vítězstvím strany BJP současného premiéra Naréndry Módího.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Největší demokracie na světě rozhodla – a to ve prospěch muže, který je označován za populistu se sklony k autoritářství. Přes 600 milionů Indů odevzdalo svůj hlas a za preiméra zvolilo Naréndru Módího. Podle dosavadních výsledků koalice vedená jeho stranou získá 350 křesel. K sestavení vlády jich přitom stačí 272.

Článek

Po šesti týdnech známe výsledky indických parlamentních voleb. Jednoznačně zvítězila dosavadní nejsilnější vládní strana – silně nacionalistická Indická lidová strana (BJP), v jejímž čele stojí Módí.

Podle předběžných výsledků zveřejněných volební komisí získává BJP 300 z celkových 543 volených křesel v dolní komoře parlamentu. To znamená, že si pohodlně zajistí většinu – s koaličními partnery podle CNN může získat až 350 křesel. K sestavení vlády jich přitom stačí 272.

Výsledky ale ještě nejsou definitivní – svůj hlas odevzdalo celkem 600 milionů z 900 milionů registrovaných voličů. Sčítání tak trvá několik dní a protáhnout by se mohlo až do pátku. Přesto se už neočekávají žádné zásadní změny.

Nejsilnější opoziční strana, kterou vede vnuk slavné političky Indiry Gándhíové, pravděpodobně získá pouze 50 z celkových 543 parlamentních křesel. Svou kampaň stavěla zejména na kritice Módího. Lídr strany Ráhul Gándhí už na tiskové konferenci uznal porážku.

Z drtivého vítězství strany BJP premiéra Módího se neraduje jen většina voličů, ale i mezinárodní trh. Indická burza ve čtvrtek zaznamenala rekordní nárůst – investoři tak reagovali na to, že díky jednotné většinové vládě byla Indie v posledních pěti letech stabilní. A stejná zřejmě bude i v následujícím období. „Zahraniční investory Indie láká zejména k tomu, aby na jejím území vyráběli. Tamní vláda tak chce vytvořit pracovní místa pro rostoucí mladou populaci,“ říká Martin Hříbek, indolog z Ústavu jižní a centrální Asie FF UK.

Za uplynulých pět let se indická politika značně proměnila. „Módí měl obrovskou výhodu během svého minulého období – nebyl závislý na podpoře mnoha koaličních partnerů. Po dlouhé době, konkrétně poprvé od začátku 90. let, se stalo, že vítěz měl jasnou většinu, a tudíž ta vláda byla mnohem silnější v tom cokoliv prosadit,“ vysvětluje Hříbek.

Úspěch Módímu mimo jiné zajistilo široké množství zdánlivě malých změn – výstavba dálnic nebo snazší dostupnost paliv. „Obyčejní lidé se nezabývají hlubokými otázkami ani dalekou budoucností, zajímají se o svou bezpečnost, zda si po finanční stránce přilepší, zda jim bude dobře. Pro příklad, já jsem vášnivý řidič – řídím skoro pokaždé, když se dostanu ven. A pro mě se za Módího vlády zlepšily podmínky. Ty nejlepší silnice vybudovala jeho vláda,“ řekl Seznamu Amlan Datta, indický dokumentarista a režisér.

První moderní populista

„Vše, co Módí za posledních pět let udělal, udělal proto, aby ho lidé znovu zvolili,“ říká Datta. „Využívá toho, že většina Indů na tom v dnešní kapitalistické společnosti není dobře a že přemýšlí jen o tom, jak přežít den,“ dodává.

Naréndra Módí jednoznačně patří k nejvýraznějším a zároveň nejkontroverznějším indickým politikům posledních let. Mluví se o něm jako o populistovi, který má sklony k autoritářštví. Někteří experti ho označují za indického Donalda Trumpa. A stejné přirovnání používají i sami Indové. „Abychom přežili v tomto světě, potřebujeme silného lídra. Se Spojenými státy nebo Ruskem si přece nikdo nezahrává,“ řekl americkému deníku The Washington Post bývalý důstojník indické armády Bhal Singh.

„Ze všech velkých demokracií, které poklesly směrem k populismu, byla Indie tou první,“ napsal novinář a spisovatel Aatish Taseer zkraje května ve článku, který publikoval týdeník Time.

Nebezpečná vlna nacionalismu

Módího kritici premiérovi vyčítají, že nedostál svým předvolebním slibům z roku 2014 – například tomu, že vytvoří pracovní místa pro mladé Indy. Růst indické ekonomiky – nyní šesté největší ekonomiky světa – se v posledním desetiletí zpomalil a nezaměstnanost dosáhla nejvyšší úrovně od 70. let minulého století, informoval už před několika měsíci zpravodajský server BBC.

K lídrovi strany BJP se ale pojí i další rizika – Naréndra Módí dlouhodobě prosazuje politiku hinduistického nacionalismu. Zjednodušeně řečeno tvrdí, že indická kultura a hinduismus jsou jedno. Jenže v Indii žije celá řada menšin, včetně téměř 200 milionů muslimů. Ti ze strany hinduistických nacionalistů čelí rostoucímu násilí.

Jedna z kandidujících členek Módího strany – Pragya Singh Thakurová – dokonce aktuálně čelí obvinění z terorismu. Prokuratura ji spojuje s bombovým útokem, který v roce 2008 zabil šest muslimů a dalších 10 zranil.

S násilím proti muslimské menšině je spojován i sám Módí. V roce 2005 mu Spojené státy zakázaly vstup na jejich území, protože údajně podporoval hinduistické extremisty, kteří v roce 2002 při několikadenním pogromu ve státě Gudžarát zabili bezmála 1000 muslimů.

Reklama

Související témata:

Doporučované