Hlavní obsah

Druhá na světě, po třiceti letech. Novozélandská premiérka bude rodit ve funkci

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila těhotenstvíVideo: AP

 

Reklama

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová v pátek veřejnosti sdělila, že čeká potomka. Podobnou situaci přitom před ní zažila jen Bénazír Bhuttová.

Článek

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová bude druhou lídryní na světě, která porodí ve výkonu funkce. Těhotenství oznámila v pátek prostřednictvím sociálních sítí a na brífinku pro novináře. Příchod potomka se svým partnerem televizním moderátorem Clarkem Gayfordem očekávají v červnu.

První premiérkou, která porodila ve funkci, byla pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová. Ta se úřadu ujala v roce 1988 a o dva roky později se jí narodila dcera.

37letá Ardernová o těhotenství věděla od října. Zjistila to jen dva týdny poté, co se stala premiérkou Nového Zélandu.

Po porodu plánuje šestitýdenní pracovní pauzu. V té době její premiérské povinnosti převezme vicepremiér Winston Peters. Poté na rodičovskou dovolenou nastoupí partner Ardernové.

Ardernová je nejmladší šéfkou novozélandské vlády za více než 150 let. V pořadí je třetí ženou v čele kabinetu. Vůdkyni tehdy opoziční Novozélandské strany práce, která v zářijových volbách skončila druhá, se podařilo díky podpoře Zelených zformovat koalici levého středu. Politička bývá přirovnávána k mladým, charismatickým vůdcům, jako je kanadský premiér Justin Trudeau či francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Doporučované