Hlavní obsah

Druhá nejhorší epidemie eboly. Kongo s ní bude bojovat ještě nejméně půl roku

Současná epidemie eboly v Kongu je druhou nejhorší v historii.Video: Klára Mališová, ČTK, Reuters

 

Reklama

Východ Demokratické republiky Kongo sužuje již čtyři měsíce epidemie eboly. Podle CNN je ve státě prokázaných 426 případů nakažení, z nichž 245 nemoci podlehlo. Epidemie je tak svým rozsahem druhou nejhorší v historii.

Článek

Současná epidemie podle Světové zdravotnické organizace překonala situaci z Ugandy z let 2000 a 2001, kdy se ebolou nakazilo 425 lidí a 224 z nich na následky zemřelo.

Virus nejvíce zasáhl severovýchodní provincie Severní Kivu a Ituri, epicentry epidemie jsou především města Beni, Kalunguta a Mabalako. Kvůli špatné bezpečnostní situaci je však obtížné šíření nákazy zastavit. Podle CNN se však již 126 pacientů z nemoci zotavilo.

Riziko, že se nemoc rozšíří i do okolních zemí, je podle WHO velmi vysoké. Podle mluvčího organizace Tarika Jašareviče však nákaza v zemích hraničících s Kongem nebyla doposud potvrzena. „Všechny sousední země zavedly zvýšený dohled a dále pátrají po možných případech nakažení ebolou,” řekl v rozhovoru pro CNN.

Z vyjádření Světové zdravotnické organizace vyplývá, že ebole zpravidla podlehne polovina nakažených. Úmrtnost se však u jednotlivých epidemií liší, u té současné je podle organizace 57procentní.

Vůbec nejhorší epidemie propukla v roce 2014 na západě Afriky. Tam o život připravila více než 11 tisíc lidí. Současná epidemie, která Kongo sužuje od srpna, je již desátou, která v zemi od roku 1976 propukla. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace potrvá ještě půl roku.

Ebola je krvácivé onemocnění, které se přenáší přímým kontaktem s krví či s tělesnými výměšky. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení.

Reklama

Související témata:

Doporučované