Hlavní obsah

Druhá vlna MeToo je tu. Odhalení se týkají posledního tabu, incestu

Foto: Profimedia.cz

Kampaň přinášející svědectví o incestu inspirovala kniha La familia grande (Velká rodina).

Reklama

Francie má problém s incestem. O víkendu to odhalily desítky tisíc příspěvků na Twitteru, které pod hashtagem #metooinceste vypovídaly o sexuálním zneužívání dětí uvnitř francouzských rodin.

Článek

Tři roky po kampani MeToo dorazila do Francie její další vlna. Zatímco původní kampaň byla reakcí na aféru hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, u zrodu nynější kampaně stála kniha odhalující incestní vztahy známého politologa Oliviera Duhamela. O víkendu zaplavily francouzský Twitter šokující příspěvky s hashtagem #metooinceste.

Twitterová svědectví vyprávějí o sexuálním zneužívání obětí v době, kdy jim bylo třeba pět, osm či třináct let. A jeho pachateli byli ti, kterým děti nejvíc věřily - otcové, dědečkové, strýcové, bratři či bratranci.

„Je to konkrétní vyjádření toho, co už víme… Je to dobrá zpráva, začínají mluvit a cítí se dostatečně v bezpečí, aby mohly čelit tíži tajemství,“ řekla deníku Le Monde Muriel Salmonaová, psychiatrička specializující se na násilí na ženách a dětech.

Pět let. Můj strýc

„Můj vlastní dědeček byl pedofilní predátor. Byla jsem jednou z jeho mnoha obětí. Ještě dnes, po 30 letech, je to pro mnoho členů naší rodiny tabu. Stále denně bojuji s tím, abych se dala dohromady,“ napsala v sobotu na Twitter fotografka Flore Tricotelleová.

„Pět let. Můj strýc.“ „Celé moje dětství ukradl jediný muž, můj otec,“ píše se v dalších příspěvcích, ze kterých mrazí. Oběti často mluví o dlouhém, někdy desítky let trvajícím mlčení, které zločiny jejich příbuzných doprovázelo. „Je mi 57 let a jsem stále obětí minulosti. Nikdy jsem si nic nevybudovala. Můj sociální, profesionální a citový život není nic než jen sled nezdarů a izolace,“ citoval list Le Figaro jednu z incestem poškozených žen.

Odborníci nejsou šokující vlnou tweetů překvapeni, odhalení odpovídají tomu, co už ukázaly dřívější průzkumy. Podle listopadové sondáže agentury Ipsos už incest zažil každý desátý obyvatel Francie, tedy zhruba 6,7 milionů lidí. „Je to poslední tabu,“ okomentoval výsledky průzkumu státní tajemník pro ochranu dětí Adrien Taquet.

Velkou většinu ze zneužívaných - 78 procent - tvoří ženy. Postižení jsou ale i chlapci, což ukazuje i případ politologa Duhamela, který novou kampaň inspiroval. Jak odhalila kniha Moje velká rodina, již napsala Duhamelova nevlastní dcera Camille Kouchnerová (dcera bývalého ministra zahraničí Bernarda Kouchnera), zneužíval známý profesor jejího bratra, tedy svého, v té době 14letého nevlastního syna. Emeritní profesor na pařížské škole Sciences Po a uznávaný ústavní odborník, který mimo jiné zasedal v evropském Konventu, byl po obvinění nucen rezignovat na všechny veřejné funkce.

Foto: Profimedia.cz

Olivier Duhamel. Dlouhá léta příslušník francouzské intelektuální elity, nyní muž obviněný z pedofilních zločinů.

Nejsou to příšery v jeskyních

„Tyto tweety poukazují na to, co nám říkají profesionálové už léta: pachatelé incestu nejsou příšery číhající v jeskyních, ale otcové, bratři, strýcové… Prostě pánové ze všech sociálních vrstev,“ říká Madeline Da Silvaová z feministické organizace My všechny (NousToutes), která v sobotu v poledne zveřejnila první tweety s výše uvedeným hashtagem. Feministka také upozornila na fakt, že zatímco oběti incestu jsou často připravené vypovídat, jejich okolí z řad dospělých na jejich náznaky reaguje buď málo, nebo špatně.

Kromě samotných obětí se ve Francii „rozpohybovali“ i politici. Státní tajemník Taquet vytvořil nezávislou komisi pro incest a sexuální násilí v dětství, jím navržená předsedkyně ale funkci odmítla. Nyní tedy Taquet hledá náhradu, což bude zřejmě trvat několik týdnů.

Výpovědi obětí incestu vyvolaly spoustu reakcí, v nichž jim lidé pod hashtagem #onvouscroit (Věříme vám) vyjadřují podporu. Ta přichází i od politiků z různých stran: k tématu se vyjádřila například europoslankyně Manon Aubryová z levicového hnutí Nepoddajná Francie, poslankyně vládní strany Republika vpřed! Aurore Bergéová nebo další europoslanec Raphaël Glucksmann, politik strany Veřejné místo (Place Publique). Ministryně pro občanství Marlène Schiappaová se už vyslovila pro zpřísnění zákonů ve věci sexuálních styků s osobami mladších 15 let.

Kampaň MeToo se před třemi lety stala globálním fenoménem, který snad s výjimkou Severní Koreje rezonoval prakticky na celém světě. Incest zůstává v mnoha společnostech tabu. Francouzi ho nyní dokázali prolomit, přidají se i další státy?

Reklama

Související témata:

Doporučované