Hlavní obsah

Druhá vlna v Bílém domě? Kolem viceprezidenta vzniká klastr

Foto: Profimedia.cz

Americký viceprezident Mike Pence.

Reklama

Už pěti blízkým spolupracovníkům amerického viceprezidenta Mikea Pence vyšel pozitivní test na covid-19. Pence i jeho ženu testovali negativně. Viceprezident pokračuje v kampani navzdory obavám o bezpečnost jeho týmu.

Článek

Jako první oznámil nákazu Marc Short, šéf kanceláře amerického viceprezidenta Mikea Pence. Americký deník The New York Times (NYT) píše, že podle zdroje blízkého viceprezidentovi už s nákazou bojují nejméně čtyři další Pencovi zaměstnanci. Existují ale obavy, že pozitivní test vyjde během několika příštích dnů dalším lidem. „Bojí se,“ uvedl nejmenovaný zdroj pro CNN o zaměstnancích v kanceláři viceprezidenta.

Kolem viceprezidenta přitom panují obdobné podmínky jako v blízkosti současné hlavy státu Donalda Trumpa, který nákazu prodělal zhruba před třemi týdny. Roušky se příliš nenosí, a to ani na palubě Air Force Two, dodržování sociálních rozestupů je spíše výjimečné.

I přes obcházení doporučených opatření se ale nákaza viceprezidentovi zatím vyhnula. „Viceprezidentu Penceovi a paní Penceové dnes vyšel test na covid-19 negativně. Dále se těší dobrému zdraví,“ uvedl v sobotu mluvčí Devin O'Malley. Viceprezidentský pár podstoupil test znovu v neděli – opět s negativním výsledkem.

O'Malley dodal, že viceprezident hodlá pokračovat v nabitém programu „v souladu s pokyny Centra pro kontrolu a prevenci nemocí“. Deník The New York Times a zpravodajský server CNN ale upozornily, že Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí stanovuje 14denní karanténu pro jedince, kteří přišli do blízkého kontaktu s nakaženým.

Zajímavé také je, že oznámení nepřišlo od lékařského týmu Bílého domu, ale z tiskového oddělení. Podle NYT uvedly dva zdroje obeznámené s celou situací, že se personální šéf Bílého domu Mark Meadows snažil informace o nákaze ve viceprezidentově blízkosti ututlat.

Kromě Shorta vyšel pozitivní test také externímu poradci Martymu Obstovi. Jako první o jeho nákaze informovala agentura Bloomberg News. Dále měl podle nejmenovaného zdroje CNN vyjít pozitivní test Zachu Bauerovi, který se do karantény odebral v úterý právě po kontaktu s Obstem. Přestože Obst nedávno cestoval s Pencem, Bílý dům nezveřejnil ani nepotvrdil informace o jeho nákaze. Viceprezidentova kancelář také nepotvrdila nákazu u Bauera a dalších dvou nakažených, jejichž totožnost zatím není známa.

Možného rizika si už všimli také demokraté, kteří žádají, aby se Pence zdržel předsedání pondělnímu hlasování o kandidátce na soudkyni Nejvyššího soudu Amy Coney Barrettové. Podle agentury AP uvedli v dopise adresovaném viceprezidentovi, že to „není riziko, které by stálo za to podstoupit“.

Rozhodnutí Mikea Pence pokračovat v kampani, vyvolává podle NYT další otázky ohledně toho, jak vážně bere Bílý dům rizika vyplývající z pandemie, která si jen ve Spojených státech vyžádala více než 225 000 životů. Tento dojem do jisté míry potvrdil i výrok Meadowse, který pronesl, že Trumpova administrativa nebude nadále šíření koronaviru kontrolovat, neboť řešení krize stejně přinese až vakcína.

Pence čeká nabitý harmonogram až do 3. listopadu, kdy vyvrcholí souboj o prezidentské křeslo. Zda bude svět znát jméno nového prezidenta už 4. listopadu, ale není jasné – se sčítáním hlasů může zamíchat korespondenční volba.

Reklama

Doporučované