Hlavní obsah

Druhá země v Evropě překonala hranici 100 tisíc zemřelých na covid-19

Foto: Profimedia.cz

Náměstí sv. Marka v Benátkách.

Reklama

Itálie se po Velké Británii jako druhá země Evropy dostala přes tragický milník. V zemi se zároveň rozbíhá třetí vlna pandemie. Vláda zatím zpřísnila opatření pouze v dalších třech regionech země.

Článek

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza informoval o denním přírůstku zemřelých o 318 osob. Tím se Itálie dostala na číslo 100 103 zemřelých. V Itálii byl jako ve vůbec první evropské zemi covid-19 před 13 měsíci identifikován.

Ministerstvo zdravotnictví v Římě také ohlásilo zhruba 14 000 nových případů nákazy koronavirem za předchozích 24 hodin. V pondělí ale údaj bývá o něco nižší kvůli malému počtu provedených testů než o víkendu.

Pandemická situace se v zemi opět zhoršuje. Počet nakažených od minulého týdne vzrostl o 23 % oproti týdnu předchozímu. Zdravotnické úřady varují, že počet nakažených se v důsledku dalších mutací šíří rychleji. Podle expertů by vrchol třetí vlny mohl přijít do dvou týdnů. Varují, že denní přírůstek nakažených by mohl dosáhnout až 40 tisíc, pokud vláda neomezí pohyb a nepřijme další opatření.

Vláda proto uvažuje o plošném zpřísnění opatření. V současnosti v Itálii funguje systém, který určuje úroveň opatření na úrovni kraje či okresu podle údajů o výskytu nákazy. Nově byla zpřísněna opatření ve třech dalších regionech. Do oranžové zóny byly přesunuty regiony Furlánsko-Julské Benátsko a Benátsko. Do červené zóny se přesunula Kampánie včetně jejího hlavního města Neapole.

Italský premiér Mario Draghi připustil, že situace se zhoršuje. Zdůraznil ale, že oproti minulému roku má tentokrát země naději v podobě očkování. „Pandemie ještě neskončila, ale s naším očkovacím plánem je její konec v dohledu,“ uvedl ve svém prvním veřejném vystoupení od svého uvedení do funkce minulý měsíc.

Italská vláda zvažuje změnu očkovací strategie. Místo zajištění druhých dávek pro ty, co mají za sebou tu první, uvažuje o naočkování co nejvíce lidí dávkou první. Obě dávky vakcín přitom z 60milionové populace obdrželo 1,65 milionu lidí. Od začátku pandemie se covidem-19 v zemi nakazilo přes tři miliony lidí.

Reklama

Doporučované