Hlavní obsah

Druhé kolo voleb už se rozjelo. Voliči hlasují z auta, stačí jediná SMS

Foto: Kateřina Gavriněvová

Člen volební komise podává řidiči obálku s volebními lístky.

Reklama

Voliči se musí prokázat občankou a dokladem o umístění do izolace nebo karantény. Stačí k tomu i pouhá SMS s výsledkem testu na covid-19, a to i v případě, že byl test negativní, ale volič zůstává v preventivní karanténě.

Článek

Voliči, kteří jsou kvůli šíření covidu-19 v karanténě nebo izolaci, začali volit v druhém kole senátních voleb. Drive-in volby odstartovaly ve středu ráno a místa se uzavřou ve tři hodiny odpoledne, podle ministerstva vnitra ale v případě velkého zájmu zůstanou otevřená tak, aby všichni přítomní voliči dostali šanci vhodit hlas do urny.

Ve druhém kole si lidé ve třetině okrsků vybírají mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili z kola prvního.

Kvůli stále rostoucím číslům pozitivně testovaných na covid-19 přibývá nakažených v izolaci i jejich kontaktů v preventivní karanténě.

K drive-in volbám potřebují občanský průkaz nebo pas a doklad o nařízené karanténě nebo izolaci. K tomu poslouží například eNeschopenka od doktora, stačí ale pouhá SMS o výsledku testu. A to i v případě, že byl test negativní, ale člověk zůstává v preventivní karanténě.

Funguje to jako drive-in občerstvení. U prvního stánku komisař ověří totožnost a nařízení o karanténě, volič dostane hlasovací lístky a obálku. Potom popojede o několik metrů dál a přímo z okénka auta vhodí obálku s vybraným kandidátem do volební urny.

Stanovišť jsou čtyři desítky, jedno pro každý okres, kde se do sobotního odpoledne bude hlasovat o obměně třetiny horní komory. V Praze jsou hlasovací místa dvě. Pro volební obvody Praha 1 a 5 na Letné a na Proseku pro Prahu 9. Na rozdíl od minulého týdne je na každém stanovišti jen jedna volební komise.

„Největší špička na stanovišti znamenala tři vozidla najednou, takže bylo hlasování plynulé i za použití jediné komise,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Voliči v izolaci nebo v karanténě, kteří chtějí hlasovat doma, musí o tuto možnost požádat krajský úřad, a to do čtvrtečních osmi hodin večer. Ve čtvrtek a v pátek bude možné volit v sociálních zařízeních, která jsou kvůli koronaviru uzavřena.

Před týdnem možnost volit senátory využily desítky až stovky lidí s koronavirem v karanténě. Nejmenší zájem byl na Rychnovsku, kde jich hlasovalo jen 16. Naopak největší byl v Praze 1, kde se senátních voleb zúčastnilo 139 lidí v karanténě.

Reklama

Související témata:

Doporučované