Hlavní obsah
Online

Třetí oběť se nakazila v rodině. Žena, ročník 1949

O třetí oběti informoval ministr zdravotnictví.

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 1394 nakažených koronavirem, tři lidé zemřeli. Deset lidí se z onemocnění už zotavilo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví zveřejněných v úterý odpoledne, ráno byl údaj o potvrzených nákazách na čísle 1289.

Článek

Po Velikonocích chce ministerstvo zdravotnictví zavést nový způsob karantény. „Do tří dnů chceme vytipovat kontakty pozitivních, ty co nejrychleji otestovat a izolovat jejich kontakty. Místa, kde se vyskytovali, by se pak měla dezinfikovat,“ popsal fungování „chytré karantény“ náměstek Roman Prymula.

Podle něj by s projektem měla výrazně pomoci armáda. „Armáda bude zabezpečovat transporty jednotlivých odběrových týmů. Dodá specializovaná vozidla,“ dodal Prymula.

Kolem pátku chce pak ministerstvo zdravotnictví rozjet systém testování, který bude postaven na lokálních technologiích.

V Česku už je také experimentální lék remdesivir, jako první ho dostal pacient s těžkým průběhem onemocnění, který leží ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Jde o muže připojeného na speciální přístroj, který okysličuje krev.

Americká firma Gilead ve spolupráci se zdravotníky vytvoří schéma, podle nějž se experimentální lék remdesivir v Česku dostane k nejpotřebnějším pacientům. Do ČR se dostane pár desítek nebo stovek ampulí léku, který může pomáhat proti nemoci COVID-19.

Tisková konference Všeobecné fakultní nemocnice k podání experimentálního léku remdesivir pacientovi s COVID-19.Video: ČTK, ČTK

V Česku zemřel druhý pacient nakažený novým typem koronaviru. Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován v Havířově, měl pokročilou rakovinu. První oběť epidemie Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy.

Denní přírůstky nakažených klesají a zřejmě budou stagnovat. Podíl seniorů mezi nakaženými asi 17 procent, daří se je tedy zřejmě přijatými opatřeními chránit. Španělsko má asi 50 procent.

Hospitalizovaných je deset až 11 procent ze všech nakažených. Zhruba pětina z nich potřebuje intenzivní péči. Jeden nakažený v ČR v průměru 12. března nakazil 2,64 osoby. Po opatřeních číslo klesá, za týden by mohlo být 1,2.

Dění kolem koronaviru sledujeme v online zpravodajství:

  • Uzdravených už je 10

    Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v Česku další oběť koronaviru. Počet uzdravených pacientů vzrostl na deset.

  • Třetí obětí je žena ročník 1949

    V Česku zemřel třetí pacient nakažený koronavirem. Jedná se o ženu narozenou v roce 1949, která byla kvůli plicnímu onemocnění od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Oznámil to dnes večer na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ministra měla zemřelá žena kromě nákazy koronavirem i další zdravotní problémy. Vojtěch také oznámil, že přibyli další dva lidé, kteří se vyléčili z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem. Vyléčených je tak už v Česku celkem deset.

    „Koronavirus u ní (zemřelé ženy) zjistili ve VFN. Bohužel se nakazila v rodině. Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ uvedl Vojtěch.

  • Armáda dnes dočasně stáhla české vojáky z Iráku

    Česká armáda dnes dočasně stáhla vojáky z Iráku. Zdůvodnila to výrazným omezením operačních úkolů, bezpečnostními hrozbami, epidemií koronaviru a plánovanou restrukturalizací mise. Stažení se týká 30 vojáků. Do České republiky se letecky vrátili dnes večer. ČTK to oznámila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

  • Schodek letošního rozpočtu bude 200 miliard

    Schválený schodek letošního rozpočtu se zvýší z původních 40 miliard na 200 miliard korun. Dnes o tom ve stavu legislativní nouze rozhodla Sněmovna. Příjmy rozpočtu tak proti původnímu plánu klesnou o 89,8 miliardy korun, naopak výdaje mají vzrůst o 70,2 miliardy korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

  • Sněmovna schválila posun termínů maturit a přijímacích zkoušek

    Přijímací zkoušky na střední školy se zřejmě uskuteční nejdříve 14 dnů po otevření škol, které jsou uzavřeny kvůli pandemii nového koronaviru. Maturity se mají konat o týden později, pokud se školy otevřou do 1. června. Mají být do konce školního roku. Změny termínů přináší vládní návrh zákona, který dnes schválila Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Předlohu nyní ve zrychleném režimu projedná Senát.

  • Stát zřejmě odpustí živnostníkům část zdravotních odvodů

    Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné zřejmě nebudou muset hradit půl roku odvody na zdravotní pojištění. Odvody od března do srpna jim budou do výše minimální zálohy zcela odpuštěny. Předpokládá to vládní novela, kterou dnes zrychleně ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

  • Sněmovna schválila pozastavení EET na dobu nouze a tři měsíce

    Elektronická evidence tržeb se pozastaví na dobu vyhlášeného stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nebude muset evidovat své tržby a úřady tuto povinnost nebudou kontrolovat. Vládní návrh dnes ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Tento krok souvisí s vládními opatřeními proti šíření nového typu koronaviru. Zákon musí ještě schválit Senát.

  • Ošetřovné dostane kvůli zavření škol zřejmě širší okruh lidí

    Stát zřejmě zaplatí ošetřovné rodičům dětí do 13 let věku, kteří s potomky zůstali doma v souvislosti s uzavřením škol kvůli koronavirové krizi. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu po celou dobu, co budou školy nepřístupné, a to i zpětně. Návrh zvláštního vládního zákona, který to předpokládá, schválila dnes Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze se dvěma změnami. Opoziční návrhy na úpravy předlohy zamítla.

  • Potvrzených případů nákazy je 1394

    Celkový počet osob s prokázanou nákazou COVID-19 stoupl na číslo 1 394. Celkový počet provedených testů je 19 624. Osm lidí se uzdravilo a dva lidé s novým typem koronaviru zemřeli.

  • Novoměstská nemocnice uzavřela kvůli koronaviru část oddělení

    Jedna ze sester nemocnice v Novém Městě na Moravě je pozitivní na koronavirus. Na Vysočině dnes přibyly tři potvrzené případy nemoci COVID-19. Už jich je 26, řekla ČTK Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků. Kvůli kontaktu s nemocnou, která je v domácím léčení, jsou z novoměstské nemocnice v karanténě dva lékaři a 13 nelékařských pracovníků, řekla ČTK mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Zdravotničtí pracovníci, kteří byli se sestrou v kontaktu od středy do pátku, už byli testováni, ostatní personál bude testován v pořadí, které doporučí Krajská hygienická stanice. Chod oddělení podle Peckové zajišťuje personál, který se se sestrou nepotkal.

  • Některé kraje špatně rozdaly respirátory, na lékaře nezbylo

    Ochranný materiál tak nezbyl třeba na praktické lékaře či ambulantní specialisty. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf Roman Prymula. Šéf krizového štábu zmínil Jihomoravský kraj a Vysočinu. S hejtmany chce dohodnout nastavení zásobování.

  • Nemocnice Na Bulovce má první nakažené mezi personálem

    Lékař a zdravotní setra z pražské Nemocnice Na Bulovce se nakazili novým typem koronaviru. Nakaženými jsou manželé, lékař z ortopedie a sestra z neurologie. Mluvčí nemocnice Simona Krautová ČTK řekla, že pracovníci Bulovky, kteří byli s nakaženými v kontaktu, budou pracovat dál za použití respirátorů, pokud nebudou vykazovat příznaky nemoci.

  • Prymula: Dalších 30 000 sad k testování bude ve středu

    Zásoby odběrových sad na testování z nosohltanu jsou podle Prymuly na dva až tři dny dopředu. Dalších 30 000 přiletí ve středu. Nedostatek některých látek, které k vyhodnocování vzorků používají laboratoře, má podle něj pomoci vyřešit zapojení kapacit Akademie věd ČR, která připravuje vlastní postupy. Fungovat by mohla od pátku, řekl po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf Roman Prymula.

  • Společnost Smartwings naplánovala 9 letů pro Čechy v zahraničí

    Společnost se s ministerstvem zahraničí dohodla na vyslání celkem devíti repatriačních letů. První tři lety se už uskutečnily, dva z Kanárských ostrovů a jeden z Egypta. Následovat bude ještě dalších šest letů. Ještě dnes v noci by mělo dorazit letadlo z Filipín a další z Mexika a Hondurasu. Na středu má dopravce naplánovány přílety dalších tří letounů, které by měly přivést Čechy z Dominikánské republiky, Kuby, Panamy, Kolumbie a Kostariky. Zatím poslední let je pak naplánován na sobotu z Peru.

    Mimořádné mezinárodní autobusové spoje určené pro návrat do Česka připravuje RegioJet. Žluté autobusy vyjedou z Amsterdamu, Berlína, Bruselu, Curychu, Frankfurtu, Londýna, Mnichova, Paříže či Vídně. Autobusy budou vyjíždět od čtvrtka a pátku, některé i denně.

  • Prymula: Inteligentní karanténa umožní zjistit pohyb pět dní zpět

    Nový systém identifikace nakažených, takzvaná inteligentní karanténa umožní pomocí dat z mobilů a platebních karet zmapovat, kde se nakažený člověk pohyboval v posledních pěti dnech. Systém by měl být spuštěn po Velikonocích. Nakažený bude muset s monitorováním souhlasit a při pohovoru s hygienikem by si pak měl vzpomenout, s kým se potkal. Všechno by se mělo stihnout do tří dnů, řekl dnes na dotaz ČTK po jednání krizového štábu jeho předseda, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Nový systém chce testovat druhý dubnový týden.

  • Krizový štáb bude jednat s kraji o ubytování pro bezdomovce

    Opatření má přispět k ochraně před šířením nákazy a má pomoci dostat situaci pod kontrolu. V případě nakažení by bylo možné oddělit zdravé od nemocných. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf Roman Prymula. Praha i některé kraje už situaci začaly řešit samy.

  • Vojáci postavili záchranářům stan pro dezinfikování sanitek

    Vojáci postavili v Praze pro pražskou záchrannou službu nafukovací halu. Armáda to dnes uvedla na svém Twitteru. Sloužit bude pro dekontaminaci sanitek, které vyráží k pacientům s podezřením na onemocnění novým typem koronaviru. Halu vybudovali ženisté z Bechyně.

  • Čínská ambasáda skupuje v Česku respirátory, varovala BIS Babiše

    Bezpečnostní informační služba (BIS) na začátku března varovala premiéra Andreje Babiše, že čínská ambasáda skupuje v České republice respirátory a roušky a přes třetí firmy je vyváží do Číny. S odkazem na zdroje z vlády a státní správy o tom informoval Deník N.

  • Co znamená prodloužení krizových opatření pro obce?

  • Lidé si pomáhají, situace se lepší, hlásí obce po týdenní izolaci

    Vstupní povolení pro zaměstnance, dodávky ochranných pomůcek a klidnější atmosféra. Život v obcích uzavřených kvůli koronaviru se začíná zlepšovat. Více v článku Vlasty Macháčové.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy