Hlavní obsah

Druhé největší seřaďovací nádraží v České Třebové zůstane zachované

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Seřaďovací nádraží v České Třebové na Orlickoústecku zůstane zachované, zůstanou tedy i pracovní místa pro stovku lidí. Správa železnic původně počítala s jeho útlumem.

Článek

Podle Správy železnic Česká Třebová nadále zůstane významným seřaďovacím nádražím. Čeká ho také modernizace. „Původní koncepce počítala s postupným útlumem. Nyní mám garanci od Správy železnic, že by měly být do tří svazků uvolněny finanční prostředky, a to nejen do kolejiště, ale také do zabezpečovacích zařízení,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

V současné době funguje v železniční síti 51 stanic, které jsou určené pro základní vlakotvorbu železniční nákladní dopravy, z čehož 28 stanic je seřaďovacích. Na území Pardubického kraje se jedná o železniční stanice Pardubice a Česká Třebová. Českotřebovské seřaďovací nádraží je výkonově druhým největším seřaďovacím nádražím v zemi po Nymburku.

Ze čtyř svazků směrových kolejí v České Třebové jeden svazek SŽ prodá společnosti Metrans pro další rozvoj jeho překladiště. Další tři svazky budou dále fungovat pro vlakotvorbu. SŽ postupně obmění zabezpečovací zařízení sovětského typu, které je staré přes 40 let.

„Obrovským problémem jsou v tomto případě náhradní díly, které de facto na trhu již nejsou, a proto bude muset být řešena celková postupná obměna těchto zařízení,“ řekl Netolický. V různých profesích pracuje na nádraží asi stovka lidí, dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Doporučované