Hlavní obsah

Druhé největší zdražení po EET. Cena obědů šla ještě nahoru

Obědy v restauracích podražily. V budoucnu to prý nebude lepší.

Reklama

Ceny obědů v restauraci rostly zejména kvůli rostoucím mzdám či zdražování surovin. Ve městech hrají roli i vyšší nájmy.

Článek

Za polední menu v restauraci lidé během letošního roku v průměru zaplatili 112,6 koruny. Je to o bezmála sedm korun více než během loňského roku.

Vyplývá to z analýzy obědového serveru Menicka.cz, který vychází z databáze téměř 5 tisíc restaurací po celé České republice.

Jde o druhé nejvyšší zdražování poté, co cena obědů skokově rostla po zavedení elektronické evidence tržeb. Mezi rokem 2016 a 2017 tak obědy podražily o deset korun.

„Letos jde o přirozené zdražování, které vychází z růstu spotřebitelských cen a růstu mezd,“ říká Jakub Lukáš, spoluzakladatel portálu Menicka.cz.

Podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací mají na letošní zdražování vliv i rostoucí ceny energií a tlak na vyšší nájmy, který je znát zejména ve větších městech.

„Ceny musí do budoucna dál růst. Současný model, kdy je v Česku velké množství restaurací, a to jsou zároveň velmi cenově dostupné, je dlouhodobě neudržitelný,“ domnívá se Stárek.

Nejrychleji rostou ceny na Vysočině, tam cena obědů meziročně poskočila o 9,4 koruny. Nejpomaleji v Moravskoslezském kraji, a to o 4,2 koruny.

Nejdražší jsou obědy v Praze, kde letos vyšly na 123,7 koruny, na druhém místě skončil Královéhradecký kraj se 119,6 koruny a na třetím Olomoucký kraj se 116,4 koruny.

Nejlevnější obědy jsou naopak na Karlovarsku – 103,9 koruny.

Reklama

Doporučované