Hlavní obsah

Rusko varuje USA před intervencí do Venezuely, Trump vojenský zásah nevyloučil

Evropská unie vyzvala Venezuelu k demokratickým volbám.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko ve čtvrtek varovalo Spojené státy před intervencí do Venezuely a kritizovalo Washington za to, že ve středu uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem této jihoamerické země. S odvoláním na mluvčího Kremlu o tom informovala agentura Reuters. Moskva podle mluvčího za prezidenta Venezuely i nadále považuje Nicoláse Madura. Guaidóa za prezidenta uznala kromě USA i Kanada a několik zemí Latinské Ameriky, podporu mu vyjádřila i EU, výslovně ho ale prezidentem neuznala. Zemi vyzvala ke svobodným volbám.

Článek

Venezuela má dva prezidenty. Vedle stávajícího levicového Nicoláse Madura se jím ve středu prohlásil i šéf opozice Juan Guaidó. Světové mocnosti už vyslovily svá stanoviska k otřesu ve venezuelské politice. EU v prohlášení vyzvala k demokratickým volbám, výslovně ale neuznala šéfa parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem. Tak učinily Spojené státy už ve středu, stejně tak i Kanada spolu s některými státy Latinské Ameriky (Brazílie, Kolumbie, Chile, Peru, Ekvádor, Argentina a Paraguay). Madura naopak podpořilo Rusko a Kuba.

Protesty v zemi si podle nevládních organizací vyžádaly nejméně 16 obětí.

„Stojíme za demokratickými silami v zemi a podporujeme tamní parlament, rádi bychom politický proces, který by vedl k volbám,“ řekla dnes novinářům mluvčí Evropské komise. Na odpovědi novinářů, proč EU neuzná Guaidóa úřadujícím prezidentem, reagovala podle agentury Reuters vyhýbavě.

„Prezidentské volby ve Venezuele v roce 2018 nebyly svobodné... Plně podporujeme demokraticky zvolené Národní shromáždění s Juanem Guaidóem v jeho čele,“ uvedl dnes mluvčí britské premiérky Theresy Mayové. Také francouzský prezident Emmanuel Macron dnes zopakoval, že Madurovo zvolení v roce 2018 nebylo legitimní. Na Twitteru Macron také španělsky a francouzsky ocenil „statečnost Venezuelanů, kteří požadují svobodu“.

Rusko stojí za Madurem

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek v prohlášení uvedlo, že „Washington opět ukázal totální ignorování principů mezinárodního práva“. Podle něj uznání opozičního lídra prezidentem Venezuely může vést ke krveprolití. Události ve Venezuele podle ministerstva dosáhly kritického bodu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že vnější intervence do Venezuely je nepřijatelná, a prohlášení amerických činitelů v této souvislosti označil za nebezpečná. Zatím ale nikdo z amerických vysokých politiků o intervenci do Venezuely oficiálně nehovořil.

Trump vojenský zásah nevyloučil

Americký prezident Donald Trump ve středu na otázku novinářů stran vojenské intervence odpověděl, že „všechny možnosti jsou na stole“. Stejně se Trump vyjádřil například už v létě 2017, když venezuelský režim tvrdě potlačoval čtyři měsíce protivládní protesty, při kterých zemřelo na 150 lidí.

„Pokud Maduro a jeho lidé odpoví násilím, pokud se rozhodnou uškodit komukoli z členů parlamentu, pro USA jsou na stole všechny možnosti, co se týče odvetných opatření,“ řekl Trump ve středu novinářům.

Maduro drží v rukou moc, Guaidóa za prezidenta podle venezuelského ministra obrany Vladimira Padrina neuznávají ani ozbrojené složky.

Maduro přerušil diplomatické vztahy s USA

V reakci na postup Washingtonu Maduro oznámil, že Venezuela s USA přerušuje diplomatické vztahy a že Spojené státy mají tři dny na stažení svých diplomatů zpět do vlasti.

USA ale na Madurovu výzvu odmítají reagovat. „Spojené státy s Venezuelou udržují diplomatické vztahy a budou v nich pokračovat skrze venezuelskou vládu prozatímního prezidenta Guaidóa, který naše zastoupení vyzval k setrvání ve Venezuele,“ uvedl v prohlášení americký ministr zahraničí Mike Pompeo. „Spojené státy neuznávají Madurův režim jako venezuelskou vládu. Stejně tak Spojené státy odmítají, že by bývalý prezident Nicolás Maduro měl pravomoc ukončit diplomatické vztahy,“ dodal.

Maduro vládne Venezuele, která je sužována ekonomickou krizí, od roku 2013. Další funkční období zahájil 10. ledna. Opozice jeho legitimitu neuznává a desetitisíce lidí se v ulicích dovolávají demokratických voleb.

Reklama

Související témata:

Doporučované