Hlavní obsah

Druholigový Třinec v karanténě. Podle řádů to může škrtnout baráž

Foto: Profimedia.cz

Takhle se před časem dezinfikovaly prostory stadionu Slavie, něco podobného se patrně bude dít i v Třinci.

Reklama

Černá můra šéfů českého profesionálního fotbalu se naplnila. Jeden z týmů, druholigový Třinec, se ocitl v karanténě kvůli nemoci covid-19. Hledá se řešení. Vše může dospět i k tomu, že se zruší baráž mezi I. a II. ligou.

Článek

Nejprve se objevil pozitivní nález v příbuzenstvu. Pak u jednoho nejmenovaného hráče FK Třinec. Ostatní hráči klubu jsou zatím testováni negativně. Přesto byla krajskou hygienickou stanicí vyhlášena karanténa na celý tým. A to do 1. července.

„Dneska nám všem budou dělat ještě další testy, uvidíme, jestli někdo přibude. Ale do konce června nesmíme hrát a trénovat. Jak se všechno bude vyvíjet dál, to je otázka pro Ligovou fotbalovou asociaci,“ říká Karel Kula, bývalý reprezentant, který třinecký klub řídí.

Druholigová soutěž je naplánována tak, že bude dohrána do 9. července. Pokud by se do ní měl Třinec vracet, potřeboval by po 1. červenci alespoň týden na trénink a pak by nějak musel sehrát 7 zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Karel Kula, bývalý hráč Baníku Ostrava, dnes šéf třineckého klubu a člen výkonného výboru FAČR.

Klub je v průběžné tabulce třináctý, není nijak přímo zaangažován do boje o postup ani udržení v soutěži. Ale má ještě hrát s týmy, kterých se tyto boje týkají, například s prvními Pardubicemi nebo Duklou, která by se ráda dostala do baráže.

Kdyby měl hrát Třinec hypoteticky od 9. července, a to v rytmu 2 zápasů týdně, dohrál by 29. července. A musela by na to čekat baráž, která má přitom podle stávajícího rozpisu končit už 19. července. V ní se mají utkat čtrnáctý tým první ligy se třetím z druhé nejvyšší soutěže a patnáctý s druhým.

Baráž by se tak musela dohrávat někdy začátkem srpna. Přitom 22. srpna už má začínat nový soutěžní ročník nejvyšší soutěže. Účastníci baráže by tak přišli o dovolenou, zkomplikovala by se jim i přípravná fáze na další ročník.

Co s tím? Řešení má předložit čtvrteční zasedání ligového výboru Ligové fotbalové asociace.

Podle informací Seznam Zpráv se čeká na výsledky dnešních testů fotbalistů Třince. Pokud budou s výjimkou jediného dosud pozitivně testovaného hráče v ostatních případech negativní, budou se představitelé ligy podle všeho snažit přesvědčit ministerstvo zdravotnictví a pracovníky krajské hygieny, aby nějakým způsobem uvolnili stávající rámec karantény uvalené na celý tým až do konce měsíce.

Jak známo, v nedávné minulosti byly pozitivní nálezy na covid-19 zaznamenány vždy u jednoho hráče Mladé Boleslavi, respektive Slavie. A k týmové karanténě to nevedlo.

Pokud by byli ligoví vyjednavači u epidemiologických orgánů úspěšní a Třinec rozehrál své další zápasy už v červnu, ještě by se všechno dalo dohrát v rozumnějších časových dimenzích. Uvažuje se dokonce o speciální termínovce, ve které by Třinec hrál až třikrát týdně.

Pokud úspěšní nebudou, nabízejí se hypoteticky i dvě varianty takzvaně „bez Třince“.

Ta první by spočívala v tom, že by Třinec soutěž nedohrával a zároveň by se z tabulky eliminovaly všechny jeho dosavadní výsledky. Přičemž by mu ovšem bylo zachováno místo v příštím ročníku Fortuna národní ligy. Jinak by fungovalo vše ostatní podle plánu včetně postupu nejlepšího, účasti dvou týmů v baráži a sestupu dvou nejslabších celků.

Nejčistší je pak samozřejmě varianta spočívající v tom, že by kvůli případu Třinec byl soutěžní ročník Fortuna národní ligy 2019/20 prohlášen za nedohraný.

Pak by platilo toto ustanovení soutěžního řádu:

„Dohraje se I. liga a nedohraje se II. liga: pak z I. ligy sestupuje tým na 16. místě, baráž se nehraje, z II. ligy postoupí tým na 1. místě ke dni ukončení (při bodové rovnosti rozhoduje skóre) a nikdo nesestoupí.“

V aktuální tabulce druhé ligy vedou se čtyřbodovým náskokem Pardubice, které by tedy hypoteticky postoupily a vyměnily by se s posledním celkem nejvyšší soutěže. První liga zatím pokračuje bez problémů, takže by šlo o poslední celek po závěrečném kole soutěže o udržení.

Ale nehrála by se baráž, což by asi velmi potěšilo dva šťastnější z trojlístku Karviná, Příbram, Opava, naopak by to velmi rozesmutnilo aspiranty baráže z druhé ligy, kterými jsou Zbrojovka Brno, Viktoria Žižkov, Dukla Praha, Hradec Králové či Vysočina Jihlava.

O takto zásadních variantách by asi nemohl rozhodnout pouze ligový výbor, muselo by se uskutečnit ligové shromáždění všech 32 profesionálních klubů, které by takové rozhodnutí muselo schválit.

Reklama

Doporučované