Hlavní obsah

Druhý nejbohatší Čech oslaví padesátku a stahuje se z provozního řízení

Foto: Profimedia.cz

Jmění Radovana Vítka je odhadováno na zhruba 90 miliard korun.

Reklama

Čas zvolnit a více profesionalizovat svou realitní skupinu CPI. To je předsevzetí druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka pro nadcházející rok. Oznámil proto odstoupení své rodiny z představenstva a vyrovnává se se smrtí otce.

Článek

„Budu mít hodně času, už mám důchod,“ nechal se slyšet Radovan Vítek v reakci na oznámení své skupiny CPI Property Group (CPI), že spolu se svou ženou Marií Vítkovou odcházejí z představenstva mateřské lucemburské společnosti. Nově do něj byl jmenován právník Jonathan Lewis, jenž se tak stal jeho třetím nezávislým členem. To je krok, který přispívá k další profesionalizaci největší realitní středoevropské skupiny, a bude se tak zamlouvat například současným i potenciálním majitelům dluhopisů.

Radovan Vítek příští rok 22. ledna oslaví padesátiny a rozhodl se mírně stáhnout z provozu skupiny CPI, v níž ovládá 94,18 procenta na hlasovacích právech, a je tak zdaleka jejím největším akcionářem. CPI vlastní aktiva v účetní hodnotě kolem 10 miliard eur a centrem majetku je stále střední Evropa. Zlatým vejcem jsou potom nemovitosti v Berlíně.

„Jménem celého představenstva chci Radovanovi poděkovat za jeho dlouhodobou vizi i jeho zápal a energii, které CPI Property Group věnoval,“ uvedl předseda představenstva CPI Property Group Edward Hughes. Nový člen představenstva Jonathan Lewis působí v Londýně jako nezávislý poradce v oboru nemovitostí. Za sebou má 40 let právnické praxe v pozici partnera mezinárodní právní kanceláře CMS.

„Jonathan má v oblasti komerčních nemovitostí rozsáhlé zkušenosti. Ostatní členové představenstva skupiny se těší, až budou moci těžit z jeho znalostí a aktivního podílu na vytváření budoucnosti naší skupiny,“ řekl generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček. Představenstvo skupiny CPI Property Group se nyní skládá ze tří nezávislých členů (Edward Hughes, Omar Sattar a Jonathan Lewis) a čtyř členů managementu (Martin Němeček, Tomáš Salajka, Philippe Magistretti a Oliver Schlink).

Radovanu Vítkovi tento měsíc po dlouhé nemoci zemřel otec Miloslav, minulý týden měl v Česku pohřeb a druhý nejbohatší Čech se rozhodl zrychlit své stahování z provozního řízení. Dál bude pochopitelně aktivním vlastníkem s detailním vhledem a zároveň uvedl, že do budoucna uvažuje o CPI jako o rodinném majetku. Jeho prvorozený syn už do byznysu po jeho boku nahlíží.

Reklama

Doporučované