Hlavní obsah

Druhý nejlepší výsledek tohoto roku. Český průmysl roste o 6,7 procenta

Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 6,7 procentního bodu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Průmyslová výroba v Česku v říjnu po zářijovém poklesu vzrostla meziročně o 6,7 procenta bez očištění o sezonní vlivy. Je to druhý nejlepší výsledek v letošním roce.

Článek

Vyplývá to z údajů, které v pátek ráno zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a elektrických zařízení. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce meziročně vzrostla o 3,3 procenta.

Hodnota nových zakázek se v říjnu meziročně zvýšila o 12,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,2 procenta, tuzemské zakázky vzrostly o 8,1 procenta.

Říjen sice přinesl překvapivě vysoký výkon tuzemského průmyslu, po zbytek roku a v příštím roce však analytici oslovení ČTK očekávají nižší hodnoty růstu. Čeká ho totiž řada problémů.

„Svou roli v růstu průmyslu sehrál jeden pracovní den navíc, po jehož očištění průmysl v říjnu vrostl o 3,3 procenta, což je hodnota v souladu s dosavadním celoročním průměrným růstem,“ uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Opravdovým překvapením je podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče silný růst nových zakázek, zejména těch exportních. Je ale otázkou, nakolik je počátkem lepšího trendu a nakolik jde spíše o jednorázovou či přechodnou záležitost, dodal.

Reklama

Doporučované