Hlavní obsah

V Číně hrozí jeden z největších krachů historie. Obří developer nemá na dluhy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Evergrande je nejvíce zadluženým developerem světa. Má finanční problémy, a schyluje se tak k jeho krachu. Potíže čínské společnosti mohou poškodit i ekonomiku země.

Článek

Druhý největší čínský developer Evergrande Group má finanční problémy. Je nejvíce zadluženým developerem na světě, jeho dluhy dosahují 305 miliard dolarů (6,5 bilionu korun). V Číně je tak na obzoru jeden z největších bankrotů v moderní historii.

Když skupina o svých potížích informovala, cena jejích akcií šla dolů. V úterý se podle serveru BBC cenné papíry obchodovaly na burze v Hong Kongu o 12 procent levněji. Za posledního půl roku se však jejich hodnota propadla o 80 procent.

Dluhopisy firmy podle agentury Bloomberg ukazují na možnou platební neschopnost. Přesto se majitel společnosti a miliardář Chuej Kcha Jen snažil ujistit bankéře, že se firma z problémů dostane. Investoři si tím však nejsou jistí. Kladou si otázku, zda je u tak velkých společností možné, aby padly, a co se stane, kdyby je zachránila čínská vláda.

V pondělí v sídle firmy protestovaly desítky investorů a vyzývaly společnost ke splacení půjček a finančních produktů a skandovaly: „Vraťte nám naše peníze!“

Evergrande Group

  • Skupinu Evergrande založil Chuej Kcha Jen v roce 1996 ve městě Kuang-čou jako Hengda Group. Z velké části díky půjčkám pak developerskou společnost rozšířil. V době největší slávy Evergrande vlastnila přes 1300 projektů ve více než 280 čínských městech.
  • Aktivity skupiny sahaly i za hranice výstavby domů. Investovala mimo jiné i do elektromobilů Evergrande New Energy Auto, zábavního parku Evergrande Fairyland, fotbalového klubu Guangzhou F. C. a společnosti vyrábějící potraviny a minerální vody Evergrande Spring.
  • Skupina podle analytiků vykázala v roce 2020 upravený základní zisk ve výši 30,1 miliardy jüanů. Podle Forbesu čítal zakladatelův majetek 11 miliard dolarů.
Foto: Profimedia.cz

Chuej Kcha Jen založil Evergrande v roce 1996.

V srpnu Evergrande údajně zaslala dopis vládě v čínské provincii Kuang-tung, v němž varovala, že by platby splatné v lednu 2021 mohly vyvolat krizi likvidity, kdy společnosti chybí hotovost k pokrytí běžných výdajů. Potenciálně by to mohlo vést k širšímu selhání ve finančním sektoru. Zpráva o žádosti o pomoc způsobila pád akcií a dluhopisů Evergrande, i když to firma posléze popřela.

Krize byla dočasně zažehnána, když se skupina investorů vzdala svého práva vynutit si splacení dluhu ve výši 13 miliard dolarů. Později se objevily další splatné dluhy. Evergrande nastínila plán, jak do poloviny roku 2023 snížit svůj stamiliardový dluh zhruba na polovinu, včetně řady prodejů majetku a nabídek akcií.

Největší asijský emitent dluhopisů od ledna 2020 neprodal jediný dolarový dluhopis, protože se snaží snížit své dluhové zatížení. Chuej je v posledních letech pod tlakem vlády v Pekingu, aby své zadlužování snížil.

Do konce letošního roku musí skupina vyplatit 669 milionů dolarů na kuponech. Z toho připadá přibližně 615 milionů dolarů na dolarové dluhopisy Everegrande. V březnu příštího roku jsou splatné dluhopisy Evergrande v hodnotě dvou miliard dolarů a následující měsíc 1,45 miliardy dolarů.

Na problémy se už dívala ratingová agentura S&P Global Ratings, která uvedla, že úpadek firmy je už téměř jistý. Problémy Evergrande se však mohou přelít i do finančního systému druhé největší ekonomiky světa.

Vzhledem k tomu, že se firma snaží rychle prodat aktiva, existují obavy, že by její situace mohla ohrozit i další velmi zadlužené developery. Stovky projektů bytové výstavby, které má Evergrande na starost, zůstávají nedokončené a více než milion lidí čeká na nastěhování do nových domovů.

Vzhledem k tomu, že se firma snaží rychle prodat aktiva, aby se vyhnula nesplácení svých závazků, existují obavy, že by mohli být ohroženi i další silně zadlužení developeři.

Vláda by mohla Evergrande hodit záchranné lano. Peking už údajně pověřil úřady v Guangdongu, aby vypracovaly plán na řešení problémů firmy. Regulační orgány v září podepsaly návrh, aby společnost Evergrande mohla znovu jednat s bankami a dalšími věřiteli o termínech splátek, čímž by se otevřela cesta k restrukturalizaci a pro firmu by to znamenalo další úlevu.

Reklama

Doporučované