Hlavní obsah

Šéf lidovců: Pokud bude Babiš v demisi vládnout ještě v červnu, je to na ústavní žalobu

Duel: Pavel Bělobrádek versus Josef Skála.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další zvrat ve vyjednávání o vládě. Sociální demokraté teď čekají na novou nabídku případné koaliční spolupráce od hnutí ANO. Výbor ANO ve čtvrtek večer pověřil své vyjednavače, aby znovu oslovili sociální demokraty. Právě s nimi přitom jednání minulý týden krachlo, mimo jiné kvůli sporům o obsazení Ministerstva vnitra. V poslaneckém klubu ANO ale sílí odpor proti variantě opřít se o SPD Tomio Okamury a preferují jako partnera raději ČSSD.

Článek

Je to cesta, jak mít vládu s důvěrou? Nebo jen další promarněný pokus?

Do Duelu jsme pozvali předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a místopředsedu KSČM Josefa Skálu.

"To, co se děje v posledních hodinách, to samozřejmě nevítáme. Pokud se vláda bude opírat o SPD, nebo o KSČM, tak to je pro nás nepřijatelné. A také to, že by v jejím čele zůstal trestně stíhaný premiér," řekl Bělobrádek. "Sociální demokraté si musí dobře rozmyslet, zda jim to riziko stojí za to," doplnil šéf lidovců. "Je otázka, jak teď bude ČSSD napínat strunu, nebo zda se nakonec budou chtít dohodnout."

"Jsme přesvědčeni, že kdyby ANO neuspělo, pak na řadě jsou druzí z voleb, tedy ODS," uvedl Bělobrádek.

"Pokud vláda nebude do konce června, je to na ústavní žalobu," prohlásil Pavel Bělobrádek. "Zvážíme to, ale asi bychom příliš neváhali."

KSČM chce pro to, aby tolerovala vládu, záruky, že se nebudou opakovat některé situace z minulých týdnů. "Mluvím třeba o vypovězení ruských diplomatů, nebo o vydání toho kluka, údajného hackera (Jevgenij Nikulin - pozn.red.) do Spojených států," řekl Josef Skála, místopředseda komunistů. "Jde o to odblokovat republiku, ale neublížit si přitom," doplnil Skála.

Hamáček: Čekáme na krok ANO

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček očekává, že hnutí ANO osloví ČSSD a přijde s nástinem podmínek pro znovuzahájení rozhovorů o vládě. Vyjednavače ANO pověřil obnovením rozhovorů výbor hnutí ve čtvrtek. Nabídku ANO by posoudilo předsednictvo strany, které by se pravděpodobně sešlo příští pátek, řekl novinářům Hamáček po dnešním jednání grémia strany. Místopředseda ČSSD Martin Netolický zmínil, že by strana chtěla záruky, aby vedle vládní neexistovala alternativní koalice ve Sněmovně.

Prezident Miloš Zeman doporučoval premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, aby dál o příští vládě jednal s SPD a KSČM. Část představitelů ANO ale spolupráci s SPD odmítala.

Zvrat v jednání odsoudil předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí ANO podle něj chce zřejmě ve vládě co nejslabšího a nejservilnějšího partnera, když preferuje návrat k rozhovorům s ČSSD. Okamura řekl, že avizovaný návrat ANO k rozhovorům se socialisty nemile překvapil jeho, ale pravděpodobně i Zemana.

Reklama

Doporučované