Hlavní obsah

Družstvo Sněžka Náchod nechává kvůli odstávkám ve Škodě Auto desítky lidí doma

Ilustrační foto.

Reklama

Výrobní družstvo Sněžka Náchod kvůli odstávkám výroby ve Škodě Auto musí nechávat doma zhruba 50 pracovníků. Vyplácí jim 60 procent platu.

Článek

„Pokud by automobilka musela kvůli nedostatku čipů zcela odstavit výrobu, jejich počet by vzrostl přibližně na 70 lidí,“ řekl předseda družstva Jan Zima. Škodu Auto označil za významného odběratele. Družstvo dodává do vozů Škoda potahy sedadel a hlavových opěrek, části palubních desek a dveřní područky.

Automobilka dnes oznámila, že od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech. Odstávky kvůli nedostatku čipů do palubní elektroniky již měla automobilka týden v srpnu a týden na přelomu září a října.

Omezení výroby pro Škodu Auto podle Zimy ve Sněžce Náchod trvá již přes dva měsíce. „Bohužel (od Škody Auto) neznáme výhled déle než na měsíc, protože nevědí, kdy čipy budou a nebudou,“ řekl Zima. O omezení výroby po 18. říjnu podle něj byla Sněžka informována. Ušité díly Sněžka vyrábí pro dodavatele Škody, kteří skupiny dílů pro automobilku kompletují.

Družstvo má obavu, že lidé, kteří budou muset zůstat doma se sníženým příjmem, si budou hledat jinou práci a z odvětví úplně odejdou. „Úbytek jistě bude a již se tak od léta děje,“ uvedl Zima. Kvůli nejistotě v odvětví podle něj družstvo od léta ztratilo 20 lidí.

Skupina Sněžky Náchod zaměstnává asi 700 lidí a má roční tržby na úrovni 850 milionů korun. Vedle hlavního výrobního programu pro autoprůmysl podnik také vyrábí galanterní zboží.

Reklama

Související témata:

Doporučované