Hlavní obsah

KLDR: Odzbrojení nebude, dokud se USA budou držet zastaralých scénářů

Video: Jana Trantinová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Pokrok při jaderném odzbrojení, ke kterému se Pchjongjang zavázal na červnovém summitu USA-KLDR, nenastane, pokud se Spojené státy budou držet „zastaralých scénářů”. Uvedlo to ve čtvrtek severokorejské ministerstvo zahraničí.

Článek

Podle Pchjongjangu prosazují USA mezinárodní sankce vůči KLDR i přesto, že země ochotně podnikla kroky k naplnění závazků ze summitu USA-KLDR, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se při setkání v Singapuru dohodli spolupracovat na jaderném odzbrojení KLDR. Washington ale zároveň odmítá zmírnit sankce vůči Pchjongjangu, dokud KLDR v procesu denuklearizace nepodnikne zásadní kroky.

Pchjongjang v prohlášení reagoval na nedávné výroky významných amerických diplomatů, podle nichž by měla KLDR učinit nutné kroky k denuklearizaci. Severokorejské ministerstvo zahraničí přitom zdůraznilo, že země už upustila od jaderných a balistických testů a zbourala své jaderné testovací středisko.

„Dokud si USA nezachovají alespoň základní dekorum v dialogu se svým partnerem a budou lpět na zastaralém scénáři, s nímž selhaly všechny dřívější americké vlády, pak nemůžeme očekávat pokrok při plnění dohod ze summitu KLDR-USA, včetně denuklearizace,” citovala severokorejská státní tisková agentura KCNA z prohlášení ministerstva zahraničí.

Podle Pchjongjangu někteří američtí činitelé jednají „proti záměru prezidenta Trumpa” a i nadále usilují o zesílení mezinárodního tlaku a sankcí vůči KLDR.

O tom, že Pchjongjang nepodnikl potřebná opatření k jadernému odzbrojení, mluvil tento týden Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ve středu prohlásila, že USA nebudou čekat „příliš dlouho”, než KLDR učiní k denuklearizaci nutné kroky.

Reklama

Doporučované