Hlavní obsah

Dubajští policisté se učí ovládat hoverbiky. V roce 2020 tak možná budou k případům létat

Dubajští strážci zákona zahájili výcvik na létajících motorkách. V běžném provozu mohou být k vidění od roku 2020.Video: Youtube.com

 

Reklama

Dubajská policie zahájila výcvik na létajících motorkách. K prvním případům by na nich mohla vzlétnout v roce 2020. Stroje, též zvané hoverbiky, mají policistům zejména usnadnit přístup na těžko dostupná místa.

Článek

Stroje, které vypadají jako z budoucnosti, by se mohly začít využívat od roku 2020. Zařadí se tak mezi dosavadní extravagantní vybavení dubajské policejní hlídky. Aktuálně do jejich automobilové flotily patří třeba i několik ferrari. Ani v případě vznášedel nejde o levnou záležitost. Jeden stroj vyjde na 150 tisíc dolarů, v přepočtu tři miliony korun. Ruská společnost Hoversurf sídlící v Kalifornii uzavřela kontrakt s dubajskou policií v minulém roce.

Podle serveru CNN dubajský policejní velitel oddělení umělé inteligence Khalid Nasser Alrazooqi stroje popisuje jako jednotku rychlého nasazení. Důvodem je možnost rychlého přístupu běžně nedostupných míst. Hoverbike je navržen tak, aby splňoval směrnice Federálního úřadu pro letectví v USA. Tudíž není vyžadován pilotní průkaz.

Hoverbiky jsou poháněné na elektřinu a umí vertikálně vzlétnout i přistát. Jejich maximální dolet je 300 kilometrů rychlostí 250 kilometrů v hodině. Výdrž baterie je pak okolo jedné hodiny.

Podle Tima Robinsona, šéfredaktora leteckého magazínu Aerospace, jsou létající motorky poměrně limitované zejména malou výdrží akumulátoru. Uvedl tak pro CNN. Zároveň zmínil, že užití grafenu (supertenká forma uhlíku) by v budoucnu mohlo poskytnout větší výdrž. O podobný dopravní prostředek se snaží také britská firma Rolls-Royce.

Reklama

Doporučované