Hlavní obsah

Dubisko valašisko tvrdé z Frýdecko-Místecka je ve finále soutěže Strom roku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dub zvaný Dubisko valašisko tvrdé, který stojí na kopci Strážnice nad obcí Kozlovice, vydržel pustošivou vichřici i částečné vypálení. Jeho stáří se odhaduje na 500 let a nyní se dostal do finále soutěže Strom roku.

Článek

Obvod kmene stromu je 400 centimetrů. Název dubu pochází od zesnulé kronikářky, pamětnice a průvodkyně kozlovického fojtství Marie Prudké. „Ona právě o tomto stromu prohlásila, že je to dubisko valašisko tvrdé, a to z toho důvodu, že se vždy podivovala nad tím, že po tolika traumatech dub ještě žije,“ uvedl Lukáš Synek, který strom do ankety nominoval.

Při ničivé vichřici v roce 1957 se dubu ulomila část koruny. Později ho v 80. letech minulého století někdo zevnitř vypálil. „V kronikách o něm mnoho zmínek nenajdeme. Jisté je, že během svého dlouhého života přežil rozmary počasí i lidské bezohlednosti. Kdo přesně tehdy dub vypálil, se neví. Dnes se do něj vejdou čtyři lidé,“ doplnil Synek.

V minulosti se tento dub dočkal i fotografické výstavy svých snímků v jednom z knihkupectví ve Frýdku-Místku. V roce 2019 se stal hlavní lokací filmové pohádky Největší dar, jejíž uvedení do kin se kvůli koronavirovým opatřením odložilo.

Anketa Strom roku se koná každoročně od roku 2002 pod záštitou ministerstva životního prostředí. V letošním ročníku bylo nominováno 77 stromů, z nichž 12 se dostalo do finále. Kromě dubu z Kozlovic je z Moravskoslezského kraje ve finále také Novoveská lípa na úpatí moravskoslezských Beskyd ve Frýdlantu nad Ostravicí. Výtěžek z hlasování je určen na ošetření a výsadbu nových stromů.

Reklama

Související témata:

Doporučované