Hlavní obsah

Dubnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V části mediálního vzdělávání vysvětlíme, jak se v ČR sbírají data, která se objevují v médiích. Připomeneme i nové termíny bezplatných online kurzů Sherlock Senior.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

dostává se k vám dubnový Zpravodaj Sherlock Senior. V první části uvedeme na pravou míru aktuální hoaxy a v části věnované mediálnímu vzdělávání vás seznámíme s tím, jak se v Česku shromažďují statistická data. Připomeneme vám i termíny bezplatných on-line kurzů mediálního vzdělávání. V závěru pak najdete informace týkající se aktuálního dění, které vám mohly uniknout. Zároveň připomínáme: Pokud narazíte na informaci, jež by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Utajené stanové městečko pro uprchlíky, zpoplatněný WhatsApp či 150 mrtvých po očkování v Praze

V pražské Troji je stanové město pro uprchlíky

Řetězovými e-maily se šíří informace, že pražští Piráti tajně staví v pražské Troji stanové město pro uprchlíky. Na ruské sociální síti VKontakte můžete vidět obdobný text. Pražští Piráti by však tajné město pro uprchlíky postavili v metropoli jen těžko. O této aktivitě by totiž museli vědět jejich koaliční partneři, kteří by navíc na takovou stavbu museli uvolnit peníze z městského rozpočtu. Z fotografie, která má údajný vznik stanového města dokazovat, je však patrné, že se jedná o stany firmy AB Party Tent, která zajišťuje oslavy, a že jsou na obrázku zelené stromy. Těžko se tedy může jednat o fotografii pořízenou v únoru. Vzhledem k tomu, že jde o prostor veslařského areálu, bude na ní pravděpodobně zachycena nějaká sportovní akce.

Japonský profesor fyziky a laureát Nobelovy ceny: Virus je umělý

Do e-mailových schránek mnoha lidí přišlo sdělení podepsané japonským profesorem z Kjótské university Tasuku Hondžóem, který v roce 2018 získal Nobelovu cenu v oboru lékařství. Významný vědec a laureát Nobelovy ceny má v textu uvádět, že covid-19 není přirozeným virem. Zpravodajská agentura Reuters se snažila tento profesův výrok dohledat, nikde jej však nenašla. Na jejích stránkách se však můžete podívat, v jakých jazykových mutacích se tvrzení profesora Hondžóa objevilo. Je vidět, že se některé fake news šíří nejen u nás, ale i globálně.

Po očkování zemřelo v Praze 150 lidí

Lidový léčitel Michal Hašek, který vystupuje pod pseudonymem Michal Shark, zveřejnil na svém instagramovém i facebookovém profilu rozhovor se zdravotní sestrou. Ten se týká údajně záměrně lživého vykazování nemocných s covidem-19 a zatajování informace, že 150 lidí již na následky vakcinace zemřelo. Příspěvek z Instagramu dokonce přesdílely i hvězdy slovenské rapové scény Rytmus a Separ. Přes jejich fanoušky, kterých jsou statisíce, se tak svědectví zdravotní sestry dostalo i k českým uživatelům sociálních sítí. Pokud by však zdravotní sestra měla informace, které jsou pro veřejnost závažné, mohla by je předat buď policii, nebo některé z redakcí českých médií. Novináři by informaci ověřili a svědectví zdravotní sestry zveřejnili i se zachováním její anonymity. Podle tuzemské legislativy totiž novináři nemusí svůj zdroj odhalit ani před soudy. Není proto pochopitelné, proč se takto závažné svědectví dostává na profil léčitele s nepříliš výrazným vlivem na sociálních sítích.

Podobné sdělení šíří i Rýmařovský magazín. Podle portálu Hoax.cz se sice jedná o text popisující situaci v německých nemocnicích, ale pochází z roku 2015. Vzhledem k tomu, že jsou nyní nemocnice v důsledku koronavirové pandemie zaplněné pacienty, nikoho ani nenapadne, že by text nemusel být aktuální.

WhatsApp bude placený

„Malá rada, jak udržet WhatsApp ve volném režimu: V sobotu ráno bude WhatsApp zpoplatněn. Pokud máte alespoň 10 kontaktů, pošlete jim tuto zprávu.“ To jsou první věty hoaxu, který v těchto dnech přichází lidem na mobilní aplikaci WhatsApp. Podobný text se objevuje cyklicky, naposledy ho uživatelé ve své aplikaci mohli zaznamenat v letech 2012 a 2018. Nyní jsou důvodem šíření hoaxu nové podmínky používání aplikace, které WhatsApp změnil v lednu letošního roku. Netýkají se však zpoplatnění služby, ale zpracování osobních údajů. A protože je v hoaxu uvedený časový údaj „v sobotu ráno“, není jasné, kdy by mělo ke zpoplatnění dojít. Hoax se tak snadno šíří i na začátku dubna.

Téma z mediálního vzdělávání: Sběr dat a pokračování bezplatných on-line kurzů mediálního vzdělávání

1. ​​​​​​​Jak probíhá v ČR sběr dat

V České republice je asi nejznámější organizací pro sběr statistických dat a údajů Český statistický úřad (dále ČSÚ), který pravidelně zveřejňuje různé ročenky a bulletiny. ČSÚ však všechna zveřejněná data nesbírá sám, ale mnohé z nich shromažďuje od různých institucí. Některá ministerstva mají samostatné organizace, které se daty a analýzami zabývají. Ministerstvo životního prostředí pro tyto účely zřídilo CENIA (Českou informační agenturu životního prostředí), Ministerstvo zdravotnictví ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR) a Ministerstvo dopravy CDV (Centrum dopravního výzkumu). Ministerstvo školství mělo vlastní organizaci pro sběr a vyhodnocování statistických informací, což nyní zajišťuje Odbor informatiky a statistiky MŠMT. Data za nezaměstnanost pro Ministerstvo práce a sociálních věcí zase zajišťují jednotlivá lokální pracoviště a data o migrantech v České republice zase Cizinecká policie ČR.

Nyní, od 27. března do 11. května, probíhá například sčítání lidu, domů a bytů (dále SLDB). Velmi často se objevují názory, že SLDB slouží ke sledování osob a není k ničemu. Data však slouží ke zpracování souhrnných statistických výsledků, a to takovým způsobem, že z nich není možné odvodit vztah ke konkrétním osobám.

Data ze SLDB pomáhají například při plánování dopravy či při analýze úrovně vzdělání u slabších sociálních skupin.

Často se zmiňuje, že SLDB je zbytečné, protože v roce 2011 uvedlo 15 070 osob v kolonce náboženství Jedi, což znamená příslušnost „k morálním hodnotám rytířů Jedi z filmové ságy Hvězdných válek“. Tato recese ovšem nevadí, je totiž cenným zdrojem pro vyhodnocení, jak vážně berou Češi náboženskou identitu. V SLDB se nám ukazují i další cenná data. Často se objevují znevažující výroky týkající se romské komunity, která se údajně za svou etnicitu stydí, protože v roce 1991 se k romské národnosti přihlásilo 32 903 lidí, o deset let později 11 746 osob, zatímco v roce 2011 jich bylo 13 150. Což jsou čísla, která ani zdaleka neodrážejí skutečný počet Romů v České republice. Většina Romů se tak pravděpodobně přihlásila k české národnosti. Musíme si uvědomit, že přihlášení se k národnosti je dobrovolné a vyjadřuje pouze pocity jednotlivých lidí. Obdobným příkladem může být ukázka, kolik lidí se cítí být opravdovými Moravany. V roce 1991 se k moravské národnosti přihlásilo 1 362 313 lidí, ale o deset let později už jen 380 474 a při posledním sčítání v roce 2011 to bylo 630 897 lidí. Přičemž ve čtyřech moravských krajích žije přes 3,6 milionu obyvatel. Tato čísla mohou být využívána například tuzemskými politiky při řešení federativního uspořádání země. K letošnímu sčítání lidu, domů a bytů se můžete připojit přes on-line formulář.

2. Bezplatné on-line kurzy mediálního vzdělávání

Na jaře pokračujeme se sérií devadesátiminutových on-line kurzů mediálního vzdělávání. Jsou zdarma a témata i s termíny najdete níže.

Porevoluční vývoj českých médií

V kurzu se vám propojí v souvislostech vše, co jste v posledních třiceti letech ve vývoji českých médií zaznamenali, ale nevnímali jako celosvětový trend.

pátek 30. dubna, 10:00–11:30 hodin

Dějiny médií

Dozvíte se, jak se v historii šířily informace a jak soudobá média měnila společnost.

pátek 7. května, 10:00–11:30 hodin

Výzkumy, průzkumy a ankety v médiích

Čísla jsou fakta, ale ne všechna čísla v médiích mají reálnou vypovídající hodnotu. Během lekce se naučíte posuzovat validitu dat a rozlišovat účel, s jakým byla data zveřejněna.

pátek 14. května, 10:00–11:30 hodin

Dezinformace a manipulace

Cílem kurzu je pochopit, jak vznikají manipulace a jak dezinformace ovlivňují naše vnímání reality.

pátek 16. dubna, 10:00–11:30 hodin

pátek 21. května, 10:00–11:30 hodin

Sociální sítě

Cílem kurzu je poznat výhody a nevýhody užívání jednotlivých sociálních sítí a to, jaký mají sociální sítě dopad na společnost.

pátek 23. dubna, 10:00–11:30 hodin

pátek 28. května, 10:00–11:30 hodin

Přihlásit se můžete zde.

Může vás zajímat

Na lidi mladší třiceti let přijde řada s očkováním proti covidu-19 nejspíš až v létě

Redakce Seznam Zpráv zpracovala, kolik vakcín v jednotlivých měsících přijde do Česka, a to dokonce podle jednotlivých výrobců. Je tak zřejmé, že osoby mladší třiceti let přijdou při očkování na řadu až v létě.

Druhá dávka vakcín Moderna a Pfizer se bude podávat až 42 dnů po první vakcinaci

Rada vlády pro zdravotní rizika podpořila posunutí termínu druhé dávky očkování proti covidu-19, které už dříve avizoval dnes už bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný a prosazoval ho i její člen, epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou registrovaným nově podávat po 42 dnech, napsali zástupci Ministerstva zdravotnictví. „Z odborného pohledu je to zcela v pořádku, není třeba mít žádné obavy. Nám všem ale tato změna umožní ochránit více lidí v kratší době,“ uvedlo ministerstvo. U vakcíny společnosti AstraZeneca zůstává druhý termín po dvanácti týdnech. Dosud se očkovalo druhou dávkou vakcíny od Pfizer/BioNTech po 21 a Moderny po 28 dnech.

Dovolená u moře letos bude

Cestovní kanceláře letošní sezonu nevzdávají a chystají nabídku letních pobytových zájezdů. Odjezd bude ale spojený s testováním na covid-19, očkováním nebo prokazováním protilátek (vše umožní chystaný covid pas). Potřeba bude zřejmě také a turisté musí počítat s omezeními typu nošení roušek či udržování dostatečných rozestupů. Už nyní je zhruba 500 českých občanů pobývajících v zahraničí nakažených covidem-19 nebo v nařízené karanténě.

Češi navrhli sluchátka budoucnosti

Češi navrhli sluchátka budoucnosti, která si člověk nemusí vůbec dávat do uší. Vedou totiž zvuk přes kost. Za jejich vývojem stojí pražský start-up Sentien, který je díky úspěšné dárcovské kampani pošle do výroby.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Doporučované