Hlavní obsah

Důchodci mi fandí, řekl Babiš. V prosinci jim s Hamáčkem pošle 5 tisíc

Foto: ČTK, ČTK

Vláda pošle seniorům mimořádných 5 tisíc korun k důchodu.

Reklama

Andrej Babiš a Jan Hamáček oznámili, že jednorázový příspěvek pošlou penzistům v prosinci s důchodovou výplatou. Dají jim o tisíc více, než doporučovala ministryně financí.

Článek

Senioři dostanou od vlády jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun. Po koaličním jednání to potvrdili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Peníze budou vyplaceny v prosincové výplatě důchodů. Pro státní rozpočet na letošní rok, kde si vláda nechala zvýšit schodek na 500 miliard, to bude znamenat výdaj ve výši 15 miliard korun.

Peníze půjdou nejen starobním důchodcům, ale také lidem, kteří pobírají vdovské a invalidní důchody.

Babiš a Hamáček tvrdí, že nejde o žádné uplácení voličů.

„Já si voliče nepotřebuju kupovat, je všeobecně známo, že důchodci mi fandí. To, co navrhujeme, není žádná korupce, žádný úplatek. Naši senioři si zaslouží příspěvek na lepší život. Zásadně odmítám tezi, že se naše země kvůli důchodcům zadlužuje,“ uvedl Babiš.

Ohradil se tak proti kritice opozičních stran, které mimořádný příspěvek označily právě za předvolební kupčení s hlasy.

Podle premiéra se mimořádný příspěvek nemůže nazývat „rouškovné“, jak se původně předpokládalo. „Nemá to přímou souvislost s virem, je to kvůli nákladům seniorů. Jejich spotřebitelský index je poprvé v historii vyšší než normální spotřební koš,“ dodal.

Pětitisícovka pro důchodce má tedy jít na kompenzaci zvýšených nákladů a také na zlepšení života českých seniorů. „Vláda pomáhala všem - zaměstnancům, firmám, podnikatelům, a prostě nastal čas pomoci také seniorům. Nevypadly jim příjmy, ale zvýšily se jim náklady,“ uvedl Hamáček.

Jako první s nápadem poslat seniorům mimořádný příspěvek přišla před několika týdny šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která navrhovala příspěvek ve výši 6 tisíc korun.

Její kolegyně z vlády, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), navrhovala 4 tisíce korun. Dohodnutá částka je tak kompromisem mezi oběma návrhy.

Podle premiéra 15 miliard, na které bonus přijde, rozpočet příliš nezatíží a nebude mít ani výrazný vliv na státní dluh. „Všichni v Evropě se teď musíme dočasně zadlužit kvůli viru, ale pomalu se ten dluh budeme snažit snižovat. Budeme stále nejlepší v Evropě.“

Příspěvek ještě bude muset schválit Parlament a podepsat prezident.

Reklama

Doporučované