Hlavní obsah

Duda podepsal kontroverzní zákon o holokaustu. Za přičítání spoluviny Polsku hrozí až tři roky vězení

Polský prezident schválil kontroverzní zákon o holokaustu.Video: Johana Trešlová, ČTK, AP, Reuters

 

Reklama

Polský prezident v úterý podepsal zákon, který zakazuje přičítání odpovědnosti za zločiny druhé světové války polskému státu nebo národu. Učinil tak navzdory nesouhlasu Izraele i Spojených států.

Článek

Andrzej Duda podepsal zákon, který pod hrozbou až tří let vězení zakazuje jakékoliv připisování viny Polsku za nacistické zločiny. Duda podepsání zákona ospravedlnil snahou o zabránění obviňování Poláků ze zvěrstev druhé světové války. Podle něj nová legislativa povede k ochraně polských zájmů a historické pravdy.

„My také máme právo být citliví a máme právo na historickou pravdu,“ prohlásil Duda. Zároveň zdůraznil, že není možné, aby byl v Polsku tolerován antisemitismus. Řekl také, že „cílem není někoho trestat“.

Náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki, jenž zákon inicioval, poděkoval prezidentovi za rozhodnutí, které dá Varšavě čas k dialogu s partnery. Opozice naopak prezidenta kritizuje kvůli tomu, že podlehl nátlaku vládní strany, jež ovládá i ústavní soud. Tento krok podle ní může vést k dalším roztržkám se strategickými partnery Polska.

K Dudovu rozhodnutí se vyjádřilo i izraelské ministerstvo zahraničí. Na Twitteru uvedlo, že doufá, že ještě před ukončením procedury „bude možné dohodnout se na změnách ve znění zákona“. K přijetí zákona došlo z důvodu používání geografického označení „polský“ i v souvislosti s nacistickými koncentračními a vyhlazovacími tábory na území okupovaného Polska, což dlouhou dobu popuzuje značnou část polské společnosti a politiků.

Zákon po schválení parlamentem vyvolal diplomatické napětí mezi Izraelem a vládou ve Varšavě. Premiér Benjamin Netanjahu jej v minulosti označil za snahu o změnu historie a někteří tamní politici hovořili až o statisících Židů, za jejichž smrt nesou vinu Poláci. V reakci na dění v Polsku izraelský parlament v prvním čtení přijal návrh zákona, který počítá až s pěti lety vězení pro ty, „kdo se pokusí popřít nebo zpochybnit vinu pomahačů nacistů při páchání zločinů na Židech“.

Reklama

Související témata:

Doporučované