Hlavní obsah

Duda začal kampaň ve velkolepém stylu, má ale důvod k nervozitě

Foto: Kampaň Andrzeje Dudy, Seznam Zprávy

Polský prezident Andrzej Duda při příchodu na předvolební akci.

Reklama

Show, která se v české politice nevidí. Polský prezident Andrzej Duda odstartoval svou kampaň s okázalým stylem. Průzkumy ale předpovídají velmi těsné druhé kolo voleb. Středeoevropský deník se věnuje i údajně rasistickému zákusku z cukrárny v Kolíně nad Rýnem, projevu Viktora Orbána a politickému marketingu možného překvapení slovenských parlamentních voleb Igora Matoviče. Závěr patří polské ceně Člověk roku. Neuhodnete, kdo ji dostal.

Článek

Velkolepě, organizovaně a po americku. Tak polský prezident Andrzej Duda začal v sobotu oficiální část své předvolební kampaně. Jejím výsledkem má být v květnu jeho znovuzvolení, na kterém kandidát vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) pracuje už měsíce objížděním těch nejvzdálenějších koutů země.

Úvodní slovo působivé a pro Čechy neobvyklé předvolební show, která se konala ve varšavské hale Expo, měl předseda PiS (a de facto nejmocnější politik v zemi) Jarosław Kaczyński. Straně jde totiž o všechno. Pokud by se stal prezidentem zástupce opozice, byl by s revolučními systémovými změnami konec. Silné prezidentské veto by národní konzervativci v parlamentu nepřehlasovali.

Kaczyński je ale zároveň i Dudovou Achillovou patou. Opozice a prezidentovi odpůrci totiž dlouhodobě upozorňují na to, že je Duda jen Kaczyńského prodloužená ruka a „prezident-propiska“ bez vlastní vůle, který podepisuje vše, co mu strana předloží. Kvůli kritizovaným reformám soudnictví zaznívají i vážná obvinění z porušování ústavy a likvidace trojího dělení moci, která mohou odradit středové voliče.

Podle aktuálních průzkumů je Duda jasným favoritem prvního kola. Přes 50 procent by teď ale nedostal a aktuální čísla říkají, že ve druhém kole bude situace daleko napínavější. Šanci porazit stávajícího prezidenta mají podle průzkumu dokonce tři protikandidáti. Pokud se s Dudou srovnají jednotlivě, prezident nad nimi v duelu vede jen o desetiny procenta.

Foto: Kampaň Andrzeje Dudy

Prezident Andrzej Duda při zahájení volební kampaně.

Víkendová show ve velkém stylu má prezidentovi pomoci stejně jako v roce 2015. Tehdy dokázal neznámý europoslanec Duda porazit prezidenta Bronisława Komorowského, který byl do poslední chvíle favoritem. Průzkumy mu dlouho přisuzovaly vítězství už v prvním kole. Pád Komorowského byl znamením konce éry vlády Občanské platformy, kterou pak na podzim 2015 vystřídala vláda PiS.

Konzervativní strana teď ale Dudovi kampaň neusnadňuje a dělá chyby. Poslankyně, která se měla stát mluvčí Dudovy kampaně, minulý týden ukázala na opozici prostředníček, a stala se jedním z dalších mediálních symbolů arogance moci. Vládu tíží i spor s Evropskou komisí nebo zdražující se potraviny a služby.

Gesto poslankyně už se každopádně stalo vítaným materiálem pro parodie na sociálních sítích.

Rasistická čoko-pusinka?

Cukrárna v Kolíně nad Rýnem vzbudila poprask na internetu. Jeden ze zákazníků zveřejnil fotografii, na které jsou pusinky ve tvaru černošských a tureckých hlav. Ty „černošské“ byly polité tmavou čokoládou a některé z nich měly na vršku i bílý marcipán ve tvaru kostí. Ty „turecké“ zase měly fezy, turecké klobouky.

„Milé Café Konfiserie Fromme, váš zákusek mě znechutil,“ píše zákaznice, německá sloupkařka Jasmina Kuhnkeová na svém Twitteru.

Německý Twitter však nebyl úplně jednotný. Zatímco jedni kritizovali cukrárnu za rasismus, jiní nechápali, co na oblíbeném zákusku vadí. Samotná cukrárna reagovala na internetovou smršť argumentem, že pusinky vyrábí už od šedesátých let minulého století. „Neměli jsme vůbec žádné rasistické úmysly,“ řekl podle Deutsche Welle majitel podniku Gregor Fromme.

O čem mluvil Orbán?

Už 22. projev o stavu státu má za sebou maďarský premiér Viktor Orbán. Šéf strany Fidesz tradici inspirovanou zprávou o stavu Unie amerických prezidentů založil v roce 1999. Obsah Orbánova projevu jsme zmonitorovali tady, pokud ale nemáte čas či chuť číst celý článek, v pár bodech se teď zaměříme na to nejzajímavější. Vynecháváme přitom invektivy na adresu liberálů a finančníka George Sorose.

Československo neexistuje, Jugoslávie se rozpadla a Sovětský svaz také. Jen Maďarsko může i 100 let po Trianonu říct, že žije a že vždycky žít bude. Za tenhle úvod Orbán sklidil bouřlivý potlesk. Řekl také, a tady by měli zbystřit maďarští sousedi, že věří v jednu vlast. Orbán se touhle větou odvolal na verš o znovuvzkříšení velkého Uherska.

Během deseti let vlády jsme stvořili systém, který se zvenčí zkouší nazvat různě: neliberální, autoritářský, hybridní, demokratura… Můžu říct jen to, že systém, který máme v Maďarsku, je jediný v Evropě, pokračoval Orbán. Dodal ještě, že možná podobný je teď v Polsku, a že posledních 10 let bylo plných úspěchů.

Po 45 minutách se Orbán dostal k tématu klimatických změn. Premiér řekl, že jeho vláda přijala plán na ochranu klimatu. Počítá s tím, že do roku 2030 nebude 90 procent elektrické energie pocházet z uhlí. Jen během letoška chce stát vysázet milion nových stromů a do roku 2030 se má lesní plocha zvětšit o 75 procent.

Pokud kohokoli v Maďarsku Orbánův nedělní projev minul, má šanci ve státní televizi MTV. Proslov se totiž opakuje ze záznamu zhruba každé čtyři hodiny.

Matovič na kyperské výpravě

„Chceme vám ukázat, kde skončilo 400 milionů eur, které vytunelovala Penta a kryla strana Směr ze slovenského zdravotnictví,“ říká ve videu Igor Matovič, lídr hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. To má podle posledního předvolebního průzkumu šanci na druhé místo. S více než třinácti procenty přeskočilo i LSNS Mariana Kotleby.

Hnutí o víkendu na svém Facebooku zveřejnilo živé přenosy z výpravy na Kypr. Politici OLaNO tak chtěli ukázat, kde ve skutečnosti sídlí tzv. schránkové firmy, tedy ty, které jsou oficiálně zaregistrované v některém z daňových rájů. Sám Matovič, společně s dalšími kandidáty Hegerem a Krajčím, mapoval cestu na středomořský ostrov.

Jak upozorňuje Matovič ve videu a poté i slovenské Aktuality.sk, na jedné z jmenovek na schránce stálo mimo jiné jméno firmy Digital Park Holding Limited. „Digital park“ se nazývá i moderní administrativní komplex v Bratislavě.

„Žádných 400 milionů ze slovenského zdravotnictví vytaženo nebylo, právě naopak. Penta za posledních deset let investovala do nemocnic stovky milionů eur,“ reagovala podle Aktualit.sk samotná Penta.

„Pane Haščáku, žně skončily,“ vyzývá Matovič šéfa společnosti Penta Jaroslava Haščáka. Jeho jméno se skloňuje i s aktuální kauzou vraždy Jána Kuciaka. Šéf Penty vypovídal v Pezinku u soudu kvůli vazbám na obžalovaného Mariana Kočnera. V roce 2018 mu Kočner napsal SMS, ve které stálo, že „pracuje na odj***ní č***ka“, to bylo měsíc před vraždou novináře.

Vídeňská univerzita varuje studenty

Vídeňská univerzita vyzvala své studenty a zaměstnance, aby nejezdili do Číny. Důvodem je rozšiřující se epidemie koronaviru, uvádí univerzita na svých webových stránkách. Reaguje tak na oficiální varování rakouského ministerstva zahraničí, napsal list Krönen Zeitung.

Resort zahraničí Rakušany nabádá, aby cesty do Číny odložili, nebo zemi sužovanou smrtícím koronavirem opustili co nejdříve. Rakousko dosud nemá potvrzený ani jeden případ nákazy. K pondělnímu dopoledni podstoupilo napříč zemí 168 lidí test na koronavirus.

Fidesz bez primátora

Maďarským opozičním stranám se vyplatila další sázka na spolupráci. Ve čtyřicetitisícovém městě Dunaújváros v předčasných přímých volbách primátora uspěl kandidát pravicového Jobbiku Gergely Kálló. Porazil kandidáta vládnoucího Fideszu. Skóre je tak 1:1, nedávno totiž sjednocená opozice v souboji s Fideszem prohrála volby primátora města Györ.

Znovu Člověkem roku

Obvyklé ovace ve stoje si v neděli vysloužil předseda polské vládnoucí strany PiS Jarosław Kaczyński. Tleskal mu premiér, předsedkyně Sejmu, expremiérka a celá vláda. Kaczyński se totiž stal laureátem ceny „Člověk roku 2019“. Ocenění letos dostal i krakovský katolický arcibiskup Marek Jędrzaszewski, který proslul xenofobními výroky na adresu sexuálních menšin i ateistů.

Ocenění uděluje ultrakonzervativní deník Gazeta Polska, který je vlastnickou strukturou provázaný s vládnoucí stranou a nemalou část příjmů má z prodeje reklamního prostoru prodávaného státem vlastněným firmám.

Kaczyński už má stejné ocenění z roku 2015 a předloni také získal „cenu čtvrtstoletí“. Loni, předloni a také o rok dříve byl Člověkem roku premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

Doporučované