Hlavní obsah

Duel: Legalizace eutanazie? Rozhodovat se má nemocný, ne lékař, říká o průtazích zákona Hamerský

Duel Seznamu o legalizaci eutanazie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku se znovu mluví o legalizaci eutanazie, prezident Miloš Zeman ale prohlásil, že pokud by byl takový zákon přijat, nechal by ho vetovat. Je legalizace eutanazie v Česku správným krokem?

Článek

V Česku se znovu mluví o legalizaci eutanazie. Návrh, se kterým přišla poslankyně ANO Věra Procházková, by se podle jejího plánu měl dostat na plénum Sněmovny do konce roku. Prezident Miloš Zeman nicméně v úterý prohlásil, že pokud by byl takový zákon přijat, vetoval by ho. Do duelu Seznamu přišel debatovat ředitel Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče Robert Huneš a právník Milan Hamerský, který dlouhodobě o legalizaci eutanazie usiluje.

Hamerský se prezidentského veta nebojí, jelikož je prezident přehlasovatelný. Eutanazie by podle něj měla být uzákoněna co možná nejdříve. Lidé podle právníka, který se podílel na několika návrzích uzákonění eutanazie v Česku, dnes trpí a budou trpět dalším odkládáním přijetí legislativy: „Jakýkoliv odklad z mého pohledu znamená jen výsměch tisícům trpících lidí a jejich rodin,” vysvětluje Hamerský.

Bolest je dnes ale podle Roberta Huneše, který sám vede hospic v Prachaticích, vyřešená záležitost a nikdo jí nemusí trpět. Pokud tomu tak je, je to kvůli nevyhledání lékařské péče nebo kvůli špatné lékařské péči, argumentuje Huneš. Podle jeho oponenta jde ale o respekt k samotným nemocným. Člověk by měl podle něj o sobě rozhodovat sám a neměli by za něj mluvit lékaři, kteří se domnívají, že něco vědí lépe. „Že všechny bolesti lze vyřešit dobrou medikací, není pravda,” zdůrazňuje.

Podle Huneše jsou důvody volání po eutanazii voláním o pomoc. Pacienti, kteří o ní začnou hovořit, podle něj jen mají strach, že jsou na obtíž, a bojí se, co přijde. Hamerský ale oponuje, že zákony vycházejí z dlouholeté praxe a zkušenosti ze zahraničí. Pokud podle něj máme respekt k člověku, musíme mít respekt k jeho rozhodnutí, i když každý náš názor je něčím ovlivněn, dodává právník.

Reklama

Doporučované